Insinööri-lehti talous

Yleiskorotus takasi insinöörien palkkakehityksen

Insinöörien mediaanipalkka nousi viime vuonna maltilliset 2,5 prosenttia. Työehtosopimuksen yleiskorotuksilla on iso merkitys insinöörien palkkakehityksessä.

69 prosentilla palkan nousu perustui työehtosopimuksessa määriteltyyn yleiskorotukseen, selviää Insinööriliiton lokakuussa tekemästä työmarkkinatutkimuksesta.

Kokoaikaisesti työskentelevien insinöörien mediaanipalkka oli lokakuussa 4 594 euroa kuukaudessa ja keskipalkka 4 904 euroa kuukaudessa. Edellisvuoden lokakuuhun verrattuna mediaanipalkka nousi 2,5 prosenttia ja keskipalkka 2,7 prosenttia.

– Palkat nousivat varsin maltillisesti. Yleiskorotuksen osuus on huomattava, ja henkilökohtaisten korotusten taso laski aiemmasta, tiivistää Insinööriliiton vastaava tutkija Elina Ahti.

Sopimuskorotusten suuruudet vaihtelevat aloittain, mutta suuruusluokaltaan ne olivat viime vuonna noin 2,5 prosenttia.

Insinöörien ostovoiman kehitystä tukee inflaation hidastuminen. Kuluttajahintojen nousu oli lokakuussa 1,1 prosenttia vuoden takaisesta. Edellisellä sopimuskaudella kuluttajahinnat nousivat palkkoja enemmän, mikä heikensi useiden insinöörien ostovoimaa.

Henkilökohtaiset korotukset pienenivät

Palkka nousi 83 prosentilla vastaajista vuoden aikana. Kaikkiaan 69 prosenttia insinööreistä oli saanut työehtosopimukseen perustuvan palkankorotuksen.

Meriittikorotuksia maksettiin hiukan harvemmin kuin edellisenä vuonna. Meriittikorotuksen sai 18 prosenttia insinööreistä. Henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvat korotukset olivat yleisempiä työuran alkupuolella kuin pidemmällä uralla. Meriittikorotusten mediaanitaso laski jonkin verran edellisvuodesta ja oli nyt 300 euroa.

– Meriittikorotusten saajien vähäisyyden ja korotuksen tason laskun takia yleiskorotus on palkansaajille tärkeä, Ahti toteaa.

Työpaikan vaihto kasvatti palkkaa

Lähes joka kymmenes kertoi palkan nousseen uuden työnantajan palvelukseen siirtymisen yhteydessä. Palkka kasvoi työpaikkaa vaihtaessa keskimäärin 700 euroa kuukaudessa, kuten vuotta aiemminkin.

Saman työnantajan palveluksessa uuteen asemaan tai uusiin tehtäviin oli siirtynyt yhdeksän prosenttia vastaajista. Heidän palkkansa nousi keskimäärin 500 euroa. Neljä prosenttia insinööreistä oli saanut työnsä vaativuuden uudelleen arviointiin perustuvan henkilökohtaisen palkankorotuksen, joka oli keskimäärin 380 euroa.

– Tehtävän vaihtamiseen ja työn vaativuuden kasvamiseen liittyvät korotukset olivat pienempiä kuin vuotta aiemmin, mikä on valitettavaa, Ahti sanoo.

Tulospalkkauksen piirissä oli lähes joka toinen insinööri. Yleisintä se oli teollisuudessa ja rakennusalalla. Kolme neljästä tulospalkkauksen piiriin kuuluvasta insinööristä sai viime vuonna tulospalkkion. Suuruus oli keskimäärin 6,7 prosenttia viime vuoden ansioista.

Palkat vaihtelevat aloittain

Sopimusaloittain korkein mediaanipalkka oli tietotekniikan palvelualalla, 4 819 euroa kuukaudessa. Muissa yksityisissä yrityksissä mediaanipalkka oli 4 800 euroa kuukaudessa. Suhteellisesti eniten palkkataso nousi suunnittelu- ja konsulttitoimistoissa, joissa mediaanipalkka kasvoi 4,5 prosenttia 4 110 euroon kuukaudessa.

Insinöörien keskuudessa miesten ja naisten keski- ja mediaanipalkoissa on edelleen eroa. Ylemmän keskijohdon tehtävissä miesten mediaanipalkka oli 6 091 ja asiantuntijatehtävissä 4 500 euroa kuukaudessa. Naisten vastaavat palkat olivat 5 550 ja 4 040 euroa.

Talouden heikko suhdanne on vaikeuttanut insinöörien työllistymistä. Insinöörien työttömyysaste oli lokakuussa 4,8 prosenttia, mikä on noin viidennes vuodentakaista enemmän. Kokoaikaisesti oli lomautettuna 1 478, mikä oli 40 prosenttia aiempaa enemmän.

Suomessa valmistuu vuodessa hieman yli 5 000 insinööriä. Viime vuoden lokakuussa vastavalmistuneista insinööreistä oli työttömänä 531, mikä on 38 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Siitä huolimatta alkupalkat kehittyivät: vastavalmistuneiden mediaanipalkka nousi 3,1 prosentilla 3 300 euroon kuukaudessa.

Insinöörien palkkatiedot perustuvat Insinööriliiton lokakuussa 2024 tekemään työmarkkinatutkimukseen. Tutkimuskyselyyn vastasi yli 9 000 insinööriä.