Haminaan on tulossa tehdas.
Insinööri-lehti talous

Yhteisyritys edistää Haminan akkumateriaalitehdasta

Tehtaasta tulee ensimmäinen, joka valmistaa akuissa tarvittavaa prekursoria Euroopassa.

Suomen Malmijalostus ja teknologiayhtiö CNGR Advanced Material ilmoittivat loppuvuodesta 2021 perustavansa yhteisyrityksen edistämään prekursorimateriaalia tuottavan pcam-tehtaan rakentamista Haminaan. Yhteisyritys on nyt perustettu, ja sen nimi on CNGR Finland. CNGR Advanced Material omistaa uudesta yrityksestä 60 prosenttia ja Suomen Malmijalostus 40 prosenttia.

– Yhteisyritys on tärkeä askel kohti Haminan prekursoritehtaan toteuttamista. Tehtaalla on olennainen rooli eurooppalaisen akkuarvoketjun kehityksessä, ja se auttaa osaltaan hillitsemään hiilidioksidipäästöjä, sanoo Suomen Malmijalostuksen akkutoimialan johtaja Vesa Koivisto.

Yhteisyrityksen toimitusjohtajaksi on nimitetty saksalainen Thorsten Lahrs, joka tulee työskentelemään pääsääntöisesti Suomessa. Hänellä on pitkä kokemus kemianteollisuudesta sekä akkumateriaalien tuotannosta globaalisti.

– Haminan tehtaasta on tulossa huippumoderni tuotantolaitos, jonka prekursorituotteella on ennätyksellisen alhainen hiilijalanjälki. Yhteisyrityksen toiminnan käynnistymisen myötä projektimme saa konkreettista uutta vauhtia, toteaa Lahrs.

Eurooppa tuottaa tällä hetkellä vajaat seitsemän prosenttia litiumioniakkujen kennoista globaalisti ja kysynnän kasvun myötä tuotannon arvioidaan nousevan 15 prosenttiin seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Toistaiseksi Euroopassa ei kuitenkaan valmisteta prekursoria, joka on välttämätön materiaali litiumioniakkujen tuotantoketjussa.

Kuva: Niera / CC 3.0