Insinööri-lehti politiikka

Venäjä julisti ammattijärjestön epätoivotuksi organisaatioksi

Valtakunnansyyttäjä estää teollisuuden ammattiliittojen kattojärjestön Industriallin toiminnan Venäjällä.

Venäjän liittovaltion valtakunnansyyttäjä julisti tammikuussa Industriall Global Unionin ”ei-toivotuksi järjestöksi”, mikä kävi ilmi oikeusministeriön verkkosivuilta. Ilmoitus on myöhemmin julkaistu virallisessa lehdessä.

Ei-toivottu järjestö tarkoittaa Venäjän lainsäädännössä ulkomaista organisaatiota, jonka toiminta uhkaa maan turvallisuutta. Epätoivotuksi luokiteltu toimija ei saa järjestää tapahtumia tai jakaa tietoa. Sen toimintaan ei saa osallistua rikosvastuun uhalla.

Industriall joutuu lakkauttamaan toimintansa maassa ja sulkemaan toimistonsa. Järjestöllä on maassa 12 kumppaniliittoa, jotka joutuvat purkamaan kansainvälisen yhteistyönsä.

Industriall vetoaa Kansainväliseen työjärjestöön ILO:hon, jotta se vaatisi Venäjää perumaan luokittelun järjestäytymisen vapauden ja oikeuskäytännön vastaisena.

Insinööriliitto on yksi Industriallin kumppaneista Suomessa. Industriall edustaa ammattiliittojen kattojärjestönä noin 50 miljoonaa teollisuuden työntekijää yli 130 maassa. Järjestön päätoimipaikka sijaitsee Genevessä. IVY-maiden aluejärjestön päätoimipaikka sijaitsee Moskovassa.

Kuva: Natalia Sidorova /Mostphotos