UPM:n biomuovin raaka-aine tulee lehtipuuta käyttävien sahojen sivuvirroista.
Insinööri-lehti tekniikka

UPM tekee Coca-Colalle biomuovia

UPM:n uusi biojalostamo Saksassa alkaa valmistaa kasvipohjaista monoetyleeniglykolia Coca-Colan virvoitusjuomapulloihin.

Coca-Cola Company, Changchun Meihe Science & Technology ja UPM kaupallistavat teknologian, jolla toisen sukupolven puupohjaiset sokerit voidaan tehokkaasti muuntaa kasvipohjaiseksi monoetyleeniglykoliksi. Raaka-aineena käytetään lehtipuuta sahojen sivuvirroista ja kestävän metsänhoidon harvennushakkuista.

Monoetyleeniglykoli on toinen pet-muovin pääkomponenteista, jota käytetään muovisissa juomapulloissa. Coca-Cola avaa Plan Bottle -teknologiansa myös kilpailijoiden pulloihin.

Uusi teknologia validoitiin testimittakaavassa vuonna 2017, ja UPM rakentaa parhaillaan Saksan Leunaan sitä hyödyntävää biojalostamoa. Kyseessä on maailman ensimmäinen tuotantolaitos, jossa valmistetaan sahoilta ja metsäteollisuuden sivuvirroista saatavasta lehtipuuraaka-aineesta kasvipohjaista monoetyleeniglykolia, kasvipohjaista monopropyleeniglykolia ja ligniinipohjaisia uusiutuvia funktionaalisia täyteaineita.

Kuva: UPM