Insinööri-lehti

Työllisyyden kasvu vahvistunee ensi vuonna

Tuoreen työmarkkinaennusteen mukaan työllisyys kasvaa tänä vuonna noin 15 000 hengellä, kun edellisvuonna kasvu oli 11 000 henkeä. Ensi vuonna työllisyyden ennustetaan kasvavan noin 25 000 hengellä.

Työllisyysaste on ollut hitaassa kasvussa ja asettuu ennusteen mukaan tänä vuonna 69,3 prosenttiin. Ensi vuonna työllisyysasteen ennustetaan kohoavan 70,2 prosenttiin.

– Piristynyt talouskasvu vahvistaa työllisyyden kasvua. Lisäksi työllisyysastetta nostavat työikäisen väestön pieneneminen sekä toisaalta aktivoituminen työmarkkinoilla. Pitkän taantuman jälkeen entistä useampi siirtyy työvoiman ulkopuolelta työnhakijaksi, sanoo neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Työllisyys on kääntymässä lievään nousuun teollisuudessa. Rakennusalalla on luvassa vahvaa kasvua, mutta työvoiman saatavuus saattaa muodostua rajoitteeksi. Palvelualalla työllisyyden kasvu on kokonaisuudessaan melko vaimeaa, mutta vaihtelee voimakkaasti eri palvelutoimialoilla.

Työttömyys ja työttömien työnhakijoiden määrä laskussa

Työttömien määrä ja työttömyysaste, joita mitataan Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa, ovat viime aikoina laskeneet odotettua hitaammin. Tämän vuoden työttömyysaste jää ennusteen mukaan 8,6 prosenttiin. Työttömyys alkaa kuitenkin laskea reippaammin ensi vuonna, jolloin työttömyysasteeksi ennustetaan 7,9 prosenttia.

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastossa työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut tänä vuonna poikkeuksellisen nopeasti. Työttömien työnhakijoiden määrä työnvälitystilastossa on laskenut nopeammin kuin työttömyyden ajalta työttömyysturvaetuuksia saaneiden määrä. Tämän ilmiön taustalla ovat työttömien haastattelut. Työnvälitystilasto on myös tarkentunut, kun tilastosta on poistunut henkilöitä, jotka eivät tosiasiassa ole työttömiä.