Rauma Marine Constructionsin rakentama Aurora Botnia -laiva Wasalinelle on meritestissä.
Insinööri-lehti talous

Tilauskirjat paisuivat roimasti huhtikuussa

Teollisuustuotanto kasvoi huhtikuussa edellisvuodesta, ja tilauksia tuli runsaasti aiempaa enemmän.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa 44,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-huhtikuun aikana tilaukset kasvoivat 18,9 prosenttia edellisvuodesta.

Teollisuuden uusien tilauksien kasvu jatkui huhtikuussa. Yritykset saivat huhtikuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla aloilla. Kasvu oli voimakkainta metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli 55,5 prosenttia edellisvuotta suurempi. Metalliteollisuudessa tilauksia kasvatti erityisesti telakkateollisuuden uudet tilaukset. Paperiteollisuudessa tilaukset kasvoivat edellisvuodesta 31,8 prosenttia sekä kemianteollisuudessa 14,4 prosenttia.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi huhtikuussa 1,8 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli huhtikuussa 3,1 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 huhtikuussa.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi huhtikuussa eniten metalliteollisuudessa, jossa kasvua oli 3,2 prosenttia. Sähkö- ja elektroniikkateollisuus kasvoi 3,2 prosenttia ja metsäteollisuus 2,5 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Edelliseen kuukauteen verrattuna tuotanto väheni huhtikuussa 3,2 prosenttia elintarviketeollisuudessa.

Vuodentakaiseen verrattuna tuotanto kasvoi eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, jossa kasvua oli 13,7 prosenttia. Metalliteollisuudessa kasvua oli 10,2 prosenttia ja metsäteollisuudessa 3,0 prosenttia. Tuotanto väheni eniten kemianteollisuudessa, jossa laskua oli 6,0 prosenttia verrattuna vuoden 2020 huhtikuuhun.

Kuva: