Stora Enson Veitsiluodon-tehdas Kemissä kuvattiin vuonna 2009.
Insinööri-lehti talous

Stora Enso suunnittelee paperitehtaan sulkemista Kemissä

Paperiyhtiö aloittaa yt-neuvottelut Kvarnsvedenin ja Veitsiluodon tehtaiden henkilöstön kanssa tuotannon lopettamisesta.

Sulkemiset toteutetaan Stora Enson suunnitelman mukaan vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä, ja ne vaikuttavat suoraan 670 henkilöön Suomessa ja 440 henkilöön Ruotsissa.

Päätöksiä suunnitelluista sulkemisista tai henkilöstövaikutuksista ei tehdä ennen kuin paikalliset yt-neuvottelut on saatu päätökseen.

Kemin Veitsiluodon tehtaan kolmen paperikoneen vuotuinen tuotantokapasiteetti on yhteensä 790 000 tonnia. Kaksi paperikoneista tuottaa päällystämätöntä hienopaperia toimistokäyttöön ja yksi paperikone päällystettyjä laatuja pääasiassa aikakauslehtiin mutta myös pakkaussovelluksiin.

Tehdasalueella on myös sellutehdas, hiomo, arkittamo ja saha. Suunniteltu tehtaan sulkeminen vaikuttaisi enintään 670 henkilöön, joista 530 työskentelee Paper-divisioonassa ja 140 kunnossapitoyhtiö Eforassa.

Veitsiluodon saha jatkaisi toimintaansa Wood Products -divisioonassa. Saha työllistää noin 50 henkilöä. Stora Enso pyrkii myymään osuutensa satamaoperaattori Kemi Shipping Oy:stä.

Suunnitelmaa työnantaja perustelee paperin kysynnän laskemisella, mitä koronaviruspandemia on kiihdyttänyt. Työnantaja ilmoittaa kummankin lopetettavan tehtaan toimivan tappiolla eikä se usko niiden muuttuvan voitolliseksi.

Kuva: Estormiz