Stora Enson Oulun-tehdas ilmasta kuvattuna
Insinööri-lehti talous

Stora Enso investoi kartonkilinjaan Oulussa

Stora Enso on päättänyt investoida noin miljardi euroa Oulun tehtaan käytöstä poistetun paperikoneen muuntamiseen kuluttajapakkauskartonkilinjaksi.

Investointi tukee konsernin uusiutuvien pakkausten kasvustrategiaa lisäämällä pakkausten tuotantokapasiteettia. Tuotanto käynnistyy arviolta vuoden 2025 alkupuolella.

Oulun tehtaan toinen paperikone muunnettiin kraftlaineria eli aaltopahvin pintakartonkia valmistavaksi koneeksi vuonna 2021. Nyt myös toinen käytöstä poistettu paperilinja muunnetaan moderniksi ja joustavaksi kuluttajapakkauskartonkilinjaksi, jolla valmistetaan taivekartonkia ja päällystettyä valkaisematonta kartonkia.

Linjan vuosikapasiteetista tulee 750 000 tonnia. Kartonkien loppukäyttökohteita ovat elintarvike- ja juomapakkaukset erityisesti pakaste- ja kylmätuotteille sekä kuivatuote- ja pikaruokapakkaukset. Kohdemarkkinoita ovat pääasiassa Eurooppa ja Pohjois-Amerikka.

Kokonaisinvestointi on noin miljardi euroa vuosina 2022–2025.

Investointi tuo Oulun tehtaalle noin 300 uutta työpaikkaa tukitoiminnot mukaan lukien. Epäsuorasti työllistyy noin 1 500 henkilöä.

Uuden linjan kuitupuun vuosikulutus on noin miljoona kuutiometriä.

Kuva: Stora Enso