Spinnova-kuitu valmistetaan selluloosasta.
Insinööri-lehti

Spinnova-kuitutehdas nousee Jyväskylään

Valmet toimittaa kuivatusteknologiaa Spinnova-Suzanon tekstiilikuitutehtaalle.

Spinnovan ja Suzanon yhteisyritys tiedotti äskettäin 22 miljoonan euron investoinnistaan ensimmäisen kaupallisen mittakaavan Spinnova-kuitutehtaan rakentamiseksi. Sen on tarkoitus tuottaa vuosittain 50 000 tekstiilikuitutonnia vuoteen 2024 mennessä.

Tekstiilikuitu valmistetaan selluloosasta tai jätevirroista ilman haitallisia kemikaaleja ja jätteettömästi. Tuotantoon tarvitaan vähän vettä. Tehtaan rakentaminen on aloitettu Jyväskylässä, ja sen odotetaan valmistuvan vuoden 2022 lopussa.

Spinnova toimittaa tehtaaseen teknologian ja Suzano raaka-aineen eli sertifioidun, mikrofibrilloidun selluloosan. Spinnova valitsi Valmetin toimittamaan ilmankuivattimet ensimmäiseen kaupalliseen tuotantolinjaansa. Selluloosapohjaisiin tekstiilikuitujen tuotantoon mukautettua teknologiaa hyödynnetään nykyisellään paperin ja kartongin valmistuksessa.

Suomalainen Spinnova on kehittänyt läpimurtotekniikan, jolla valmistetaan tekstiilikuituja puusta tai jätteistä, kuten tekstiili- tai ruokajätteistä. Spinnova-materiaalit ovat valmistajan mukaan biohajoavia ja kierrätettäviä. Suzano taas on maailman johtava eukalyptussellun tuottaja ja yksi Latinalaisen Amerikan suurimmista paperintuottajista.

Kuva: Valmet