Sieniproteiini sopii elintarvikkeeksi.
Insinööri-lehti

Sieniproteiinitehdas aloittaa teollisen tuotannon

Enifer alkaa tuottaa sieniproteiinia Kirkkonummella teollisessa mittakaavassa.

Kirkkonummen Kantvikiin valmistuu loppuvuodesta tehdas, joka tuottaa vuosittain kolmetuhatta tonnia sieniproteiinia. Tuotanto käynnistyy täydellä teholla ensi vuonna, jolloin se tuottaa 500 kiloa sieniproteiinia tunnissa.

Enifer valmistaa Pekilo-proteiinia, jonka suomalaiset metsäteollisuuden insinöörit kehittivät jo 1970-luvulla sivuvirtojen jalostamiseksi rehuksi. Yhtiö on kehittänyt prosessia niin, että sieni- eli mykoproteiini kelpaa ihmisravinnoksi.

Yhtiö pyrkii saamaan tuotteen kuluttajamarkkinoille, mutta se vaatii vielä viranomaishyväksyntää.

Sieniproteiinia valmistetaan teollisuuden sivuvirtojen ravintoaineista. Näin sivuvirtojen jalostusarvo kasvaa verrattuna energiakäyttöön.

Eniferin tarkoituksena on ratkaista globaali ruokakriisi. Yhtiön laitos alkaa valmistaa elintarvikekäyttöön sieniproteiinia, josta tehdään myös versioita koiranruoaksi ja kalanrehuksi.

Eniferin hanke on saanut taloudellista tukea muun muassa Ilmastorahastolta, joka näki teknologian merkittävänä osana ilmastohaasteen ratkaisua.

Tehtaalle on tulossa Norelcon sähkökeskukset, joiden lisäksi yhtiö huolehtii myös sähkön toimitusvarmuudesta.

Kuva: Enifer