Insinööri-lehti talous

Rauman telakka sai sotalaivatilauksen

Uusien monitoimikorvettien tilauksen arvo on 650 miljoonaa euroa. Tilaus tuo työtä 3 600 henkilötyövuotta.

Rauma Marine Constructions (RMC) ja Puolustusvoimat allekirjoittivat eilen merivoimien uusien Pohjanmaa-luokan alusten rakentamissopimuksen. Rakentamissopimuksen arvo on 647,6 miljoonaa euroa.

Rakentamissopimus sisältää neljän merikelpoisen aluksen lopullisen suunnittelun ja rakentamisen. Sopimuksen mukaisesti RMC ja sen tytäryhtiö RMC Defence rakentavat neljän Pohjanmaa-luokan aluksen rungot. Uudet monitoimikorvetit korvaavat merivoimien seitsemän poistuvaa alusta. Korvetit kykenevät pinta-alusten ja sukellusveneiden torjuntaan, ilmatorjuntatehtäviin sekä merioperaatioiden johtamiseen.

Samalla allekirjoitettiin myös sopimukset alusten taistelujärjestelmän toimittamisesta ja integroinnista sekä potkurin ja potkuriakselin toimituksesta. Taistelujärjestelmän toimittaa ruotsalainen Saab ja potkurin sekä potkuriakselin suomalainen Aker Arctic Technology.

Alusten suunnittelu on jo käynnissä Raumalla, ja ne rakennetaan vuosina 2022–2025. Korvetit on määrä toimittaa merivoimille vuoteen 2028 mennessä. Rakentamisen suora työllistämisvaikutus Suomessa on noin 3 600 henkilötyövuotta.

Sopimus tehtiin noin vuoden myöhässä. Insinööri-lehti kertoi laivojen tekniikasta aiemmin.

Kuva: Puolustusvoimat