Vuoden 2013 loppuun mennessä 69 prosenttia 15 vuotta täyttäneestä väestöstä oli suorittanut perusasteen jälkeisen tutkinnon lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen Väestön koulutusrakenne 2013 katsauksesta.
Nuoret ikäluokat (25–34-vuotiaat) ovat vanhempia ikäluokkia (55–64-vuotiaat) koulutetuimpia. Erityisesti nuoret naiset ovat korkeammin koulutettuja. Nuoret miehet ovat vanhempia ikäluokkia vähemmän koulutettuja. Nuorten korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden naisten väestöosuus on 10.1 prosenttiyksikköä suurempi kuin vanhemman vertailuryhmän. Vastaavasti miesten osuus on 1,6 prosenttiyksikköä pienempi.
Nuoret ovat korkeammin koulutettuja lähes kaikissa maakunnissa, ainoan poikkeuksen tekevät Kanta-Häme ja Ahvenanmaa, joissa vanhemmat ikäluokat ovat paremmin koulutettuja sekä Kymenlaakso, jossa ikäryhmien välisiä koulutuseroja ei ole.
Nuoret naiset korkeasti koulutettuja
Nuoret naiset ovat vanhempia naisia paremmin koulutettuja kaikissa Manner-Suomen maakunnissa, kun taas nuoret miehet ovat pääsääntöisesti vanhempia miehiä huonommin koulutettuja.
Nuorten miesten koulutustaso ylittää vanhempien miesten koulutustason Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan sekä Kainuun maakunnissa.
Vuonna 2013 pelkän perusasteen suorittaneita 20–29-vuotiaita oli 117 858 kappaletta, mikä on 17,3 prosenttia ikäluokasta. Miehistä perusasteen varassa oli 19,7 prosenttia ja naisista 14,9 prosenttia ikäluokasta. Perusasteen varassa olevien osuus on laskenut viimeisen 25 vuoden aikana 2,0 prosenttiyksikköä. Alimmillaan perusasteen varassa olevien osuus oli 2000-luvun alussa, jolloin osuus oli 16,4 prosenttia.
Uusiin ammatteihin sijoittuminen
Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan vuonna 2012 työmarkkinoille tuli noin 196 600 uutta työllistä. Opiskelijoita palkattiin eniten, noin 90 100 henkilöä. Työttömiä työllistyi noin 63 200 henkilöä. Uusien työllisten yleisimmät ammattiryhmät olivat myyjät, toimistosiivoojat ja sosiaalialan hoitajat.
Yrittäjiä uusista työllisistä oli 4,3 prosenttia eli noin 8 500 henkilöä. Uusien yrittäjien tyypillisimmät ammattiryhmät olivat talonrakentajat, ravintolaesimiehet ja vuoropäälliköt, kauppiaat (pienyrittäjät) sekä kampaajat ja parturit.