Muutoksen myötä paikallinen sopiminen on mahdollista työpaikoilla riippumatta siitä, onko työnantaja järjestäytynyt tai onko henkilöstö valinnut itselleen työehtosopimuksessa tarkoitettua edustajaa. Järjestäytymätön työnantaja voi tehdä paikallisen sopimuksen vain viime vuodenvaihteen jälkeen solmitun työehtosopimusten perusteella.
Paikallinen sopimus voidaan tehdä luottamusvaltuutetun kanssa, jos työpaikalla ei ole valittu luottamusmiestä ja työehtosopimus sallii paikallisen sopimisen. Työnantajan tulee varmistaa, että luottamusvaltuutetulla on riittävät valmiudet hoitaa paikalliseen sopimiseen liittyvät tehtävät.
Lakimuutos edellyttää, että työsuojeluviranomainen valvoo paikallista sopimista järjestäytymättömillä työpaikoilla. Paikallinen sopimus tulee toimittaa työsuojeluviranomaiselle kuukauden kuluessa sopimuksen solmimisesta. Toimitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä 1 000–10 000 euron seuraamusmaksu.
Työnantaja voi lisäksi neuvotella valtakunnallisen työntekijäjärjestön tai sen jäsenjärjestön kanssa niin sanottuja talokohtaisia työehtosopimuksia. Aiemmin tämä mahdollisuus oli vain työnantajaliitolla.
Yleissitovissa työehtosopimuksissa on aiemminkin ollut paikallisen sopimisen mahdollistavia määräyksiä. Työnantajaliittoon järjestäytymätön työnantaja saa kuitenkin tehdä paikallisen sopimuksen vasta, kun työehtosopimus on solmittu uudelleen 1.1.2025 jälkeen.
Tästä poikkeuksena ovat työaikalain säännölliset työaikajärjestelmät, ja niistä saa sopia myös vanhempien työehtosopimusten perusteella. Vanhoja sopimuksia ei tarvitse toimittaa työsuojeluviranomaiselle, mutta vuodenvaihteen jälkeen tehdyt sopimukset tulee toimittaa.
Työsuojeluviranomainen valvoo yleissitovien työehtosopimusten noudattamista järjestäytymättömillä työpaikoilla. Tähän valvontaan kuuluu jatkossa myös paikallisen sopimisen valvonta.
Kuva: Igor Stevanovic /Mostphotos