Maria Löfgren ja Petteri Orpo tapasivat tänään.
Insinööri-lehti politiikka

Orpo vastaanotti Akavan ratkaisuehdotukset

Akavan puheenjohtajisto luovutti tänään pääministeri Petteri Orpolle vetoomuksen työelämä- ja työmarkkinauudistusten tasapainottamiseksi.

Keskusjärjestö painotti kannattavansa maan hallituksen tavoitteita tasapainottaa julkista taloutta ja lisätä työllisyyttä. Akavan puheenjohtaja Maria Löfgrenin mukaan hallituksen keinot perustuvat pitkälti oletuksiin, ja keskusjärjestö esittää keinojen joukkoon työntekijöiden oikeuksien heikennyksiä tasapainottavia asioita.

Akavan esittämät ratkaisut ovat nyt Orpon tiedossa eivätkä ne ole julkisia.

Jos hallitus ei tasapainota työelämään ja työmarkkinoihin suunniteltuja heikennyksiä, Akava kohottaa Löfgrenin mukaan järjestöllistä valmiutta.

Eilen oli määräaika työrauhan parantamista koskevan kolmikantaisen mietinnön jättämiselle. Mietintö oli erimielinen, ja lainsäädäntöä ollaan uudistamassa pitkälti hallitusohjelman mukaisesti.

Hallitus aikoo muun muassa rajoittaa työntekijöiden oikeutta poliittiseen lakkoon. Työministeri Arto Satonen on perustellut uudistustavoitteita Pohjoismaisella mallilla ja Ruotsin työmarkkinoilla. Ruotsissa poliittisia lakkoja ei ole kuitenkaan rajoitettu.

Poliittiseen lakkoon osallistuvalle on suunnitteilla sakkorangaistus. Akava pitää tätä epäoikeudenmukaisena, koska lakkopäätöksen tekee ammattiliitto eikä työntekijä itse.

Kuva: Akava