Pandemian vaikutukset näkyvät viennissä viiveellä.
Insinööri-lehti talous

OP arvioi kasvun jo alkavan

Suomen talous on nyt pohjalukemissa, ja vaiheittainen nousu on alkamassa.

Finanssiryhmä OP:n ekonomistit ennustavat Suomen talouden supistuvan kuusi prosenttia tänä vuonna. Ensi vuonna talous kääntyy ennusteessa 3,5 prosentin kasvuun. Yksityinen kulutus on jo alkanut elpyä, mutta viennin pohjakosketus on edessä vasta syksyllä.

Taloutta koettelee tänä vuonna voimakkaimmin yksityisen kulutuksen ja viennin alamäki, mutta myös investoinnit ja varastot vähenevät selvästi. Kansantuotteen notkahdusta lievittävät tuonnin väheneminen ja julkisen kysynnän kasvu.

– Suomen talous on näillä hetkillä kääntymässä jälleen kasvuun jyrkän romahduksen jälkeen. Toinen vuosineljännes on pohjanoteeraus, heinä-lokakuussa kansantuote on jo tätä suurempi, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Maailmantalous romahtaa koronaviruspandemian vuoksi tänä vuonna mutta kasvaa ensi vuonna selvästi. Maailmankauppa supistuu tänä vuonna neljä kertaa enemmän kuin bruttokansantuote, eikä kauppa elvy yhtä nopeasti kuin bkt. Suomessa maailmankaupan muutokset vaikuttavat viiveellä.

– Sukelluksemme ei ole yhtä jyrkkä, mutta toisaalta toivumme hieman hitaammin kuin euroalue tai Yhdysvallat, Heiskanen arvioi.

Työmarkkinoilla lomautukset ovat kasvaneet jyrkästi, mikä näkyy virallisissa tilastoissa viiveellä. Ekonomistit ennustavat, että virallisten tilastojen mukainen työttömyys on ensi vuonna tätä vuotta korkeampi, vaikka työttömyyden piikki olisikin ohitettu jo tänä vuonna. Työttömyysasteen ennuste tälle vuodelle on 8,5 prosenttia ja ensi vuodelle 9 prosenttia.

Kuva: William Perugini /Mostphotos