Akkukennotehdasta suunnitellaan Gigavaasa-alueelle.
Insinööri-lehti talous

Norjalainen akkuyhtiö suunnittelee akkukennotehdasta Vaasan

Aiesopimus antaa vuoden aikaa päättää uuden akkukennotehtaan rakentamisesta.

Akkukennojen tuotantokapasiteetin kehittäjä Freyr Battery on allekirjoittanut aiesopimukset Suomen Malmijalostuksen ja Vaasan kaupungin kanssa akkukennoteknologian ja tuotannon mahdollisesta kehittämisestä Suomessa.

Vaasan kaupungin kanssa tehdyssä aiesopimuksessa Freyr saa 22.7.2022 saakka yksinoikeuden 90 hehtaarin tonttiin mahdollisen akkukennotehtaan rakentamista varten. Aiesopimus koskee myös yhteistyössä tehtävää aluerakentamista, jotta voidaan nopeuttaa vähähiilisten ja kustannustehokkaiden akkujen tarjontaa Suomessa.

– Vaasa tarjoaa houkuttelevan sijainnin akkukennotehtaalle EU:n sisällä. Käytettävissä on paikallisia, läheltä toimitettavia raaka-aineita, runsaasti uusiutuvia energialähteitä ja jäähdytysvettä sekä ainutlaatuinen, jo olemassa oleva klusteri maailman johtavia toimittajia osaksi akkujen arvoketjua, Freyrin toimitusjohtaja Tom Jensen sanoo.

Mahdollinen tehdas sijoittuu Gigavaasa-alueelle, joka on varattu akkuarvoketjun toimijoille. Freyr on käynnistänyt valmistelut yva-arviointimenettelyprosessia varten.

Kuva: Vaasan kaupunki