Insinööri-lehti

Nokian jätti-irtisanomiset vakava isku työllisyydelle

Insinööriliiton puheenjohtajan Pertti Porokarin mukaan Nokian 1300 työpaikan vähentäminen Suomesta vaikeuttaa maan vaikeaa työllisyystilannetta entisestään.

–Onhan tämä järkyttävä tieto ja vakava isku työllisyydelle. Nokian vajaasta 7000 työpaikasta katoaa noin joka viides. Tästä toipuminen vaatii poikkeuksellisia toimia, hän sanoo.

Nokian aloittamat yhteistoimintaneuvottelut liittyvät tammikuussa loppuun saatettuun Alcatel-Lucent-yrityskauppaan. Osana yhdistymistä ranskalais-yhdysvaltalaisen yrityksen kanssa Nokia käynnisti maailmanlaajuisen muutosohjelman, jonka tavoitteena on vuositasolla noin 900 miljoonan euron synergiaetujen saavuttaminen operatiivisissa kuluissa.

Porokarin mukaan Suomessa nähdään nyt konkreettisesti, mitä tämä tarkoittaa. Työpaikkoja katoaa noin 1300, joista reilu puolet Espoosta. Loppu vähennys jakaantuu jokseenkin tasan Tampereen ja Oulun välillä.

– Käynnissä oli Ranska-Suomi-maaottelu, Suomi hävisi. Ranskan valtiolla oli tavoite puolustaa ranskalaisten työpaikkoja, minkä he tekivät. Lopputuloksen perusteella Suomen valtio seurasi ottelua tyynesti katseella, Porokari toteaa.

Nokian ilmoituksen mukaan yrityksen tavoitteena on käynnistää ja toteuttaa uusi Bridge-tukiohjelma henkilöstön edustajien kanssa sovittavalla tavalla. Yrityksellä on vastaavasta ohjelmasta hyviä kokemuksia vuosilta 2011-2013, jolloin Nokian matkapuhelinliiketoiminta oli mittavien irtisanomisten kohteena.

Porokarin mielestä on päivänselvää, että töiden loppuminen näin suurelta joukolta vaatii poikkeuksellisia toimia sekä yritykseltä että valtiovallalta.

– Ilman muuta on huolehdittava kaikin käytettävissä olevin keinoin yrityksen karun muutosohjelman kouriin joutuneesta henkilöstöstä uuden työn löytymiseksi. Pahaa pelkään, että tämä isku ei kosketa vain irtisanottavia vaan myös taloon jääviä lisääntyvänä työkuormana, hän sanoo.