Tampereen Tekusta valmistui insinöörejä ennen tutkinnonuudistusta.
Insinööri-lehti politiikka

Ministeri Multala sivuutti vanhojen insinööritutkintojen aseman

Vaativuudeltaan vanhat insinööritutkinnot ovat amk-insinööritutkintojen luokkaa, mutta ministeri ei aio tunnustaa tutkintoja korkeakoulututkinnoiksi.

Insinööriliiton erityisasiantuntija Anniina Sippola on pettynyt tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan toimettomuuteen vanhan insinööritutkinnon tunnustamisessa korkeakoulututkinnoksi. Multala vastasi joulukuun alkupuolella kansanedustaja Hilkka Kempin esittämään kirjalliseen kysymykseen insinööritutkinnon asemasta. Multala ilmoitti, ettei pidä niitä yhteismitallisina amk-insinööritutkintojen kanssa.

Jos vanha insinööritutkinto luettaisiin takautuvasti korkeakoulututkinnoksi eli käytännössä tunnustettaisiin samanveroiseksi amk-insinöörin tutkinnon kanssa, sama pitäisi ministerin mukaan tehdä muillekin aiemmille ”ammatillisen koulutuksen opistoasteen” tutkinnoille.

Vanha insinööritutkinto ei täytä nykyisen kansallisen viitekehyksen vaatimusta korkeakoulututkinnosta, koska vanhassa tutkinnossa ei määritelty oppimistavoitteita vaan ainoastaan tutkinnon kesto ja osin opetussisältöjä. Vanhoilla insinöörintutkinnoilla tarkoitetaan insinöörin tutkintoja, jotka on suoritettu ennen vuoden 1994 ammattikorkeakoulu-uudistusta.

– Pidän ministerin vastausta ongelmaa vähättelevänä, ja siinä hän väistää vastuuta tilanteesta. Ministeri viittaa siihen, että tutkinnot eivät olisi yhteismitallisia, mutta ammattikorkeakouluja perustettaessa opiskelijat ovat voineet valita, minkä tutkintotodistuksen ottavat itselleen. Opintojen sisältö on siis ollut sama, mutta tutkintotodistuksessa on voinut lukea joko vanhan tai uuden tutkinnon nimi, Sippola sanoo.

Multala piti vähäisenä haittaa, joka vanhan tutkinnon nykyisestä asemasta aiheutuu. Hän sysää vastuun insinöörien osaamisen tunnistamisesta työnantajille. Työnantajat valitsevat palkkaamansa työvoiman osaamisen, eivät tutkinnon perusteella. Ministerin mielestään valtiovallan ei pidä päättää työmarkkinoilla tarvittavasta osaamisesta.

– Vaikka työnantajat mittaavatkin tarvittavaa osaamista, on meillä paljon sellaisia tehtäviä, joissa korkeakoulututkinnon status on oleellinen. Esimerkiksi erilaisissa julkisissa kilpailutuksissa vaaditaan korkeakoulututkintoa, ja vanhemman tutkinnon tehneet insinöörit ovat osallistuneet vastaaviin ennen ja voisivat edelleen osallistua, Sippola sanoo.

Insinööriliitto aikoo jatkaa vaikuttamista vanhan insinöörin tutkinnon tehneiden koulutuksen tunnistamiseksi korkeakoulututkinnoksi. Insinööriliitto on pitänyt ongelmaa pitkään esillä. Tutkinnon tunnustamattomuus aiheuttaa harmia sekä insinööreille itselleen että heidän työnantajilleen. Insinööri-lehti kertoi Kempin kysymyksestä marraskuussa.

Kuva: Tiia Monto, CC BY-SA 3.0