Kumppanit tapasivat Pornaisten lämpölaitoksella. Hiekka-akku rakennetaan viereen.
Insinööri-lehti tekniikka

Loviisan Lämpö hankkii hiekka-akun

Polar Night Energy ja Loviisan Lämpö ovat sopineet lämpöenergiavaraston rakentamisesta.

Uusi yhden megawatin hiekka-akku rakennetaan Pornaisiin Loviisan Lämmön kaukolämpöverkolle. Lämpöenergiavaraston väliaineena käytetään Tulikiven varaavien tulisijojen tuotannon sivuvirtana syntyvää vuolukivimursketta.

Hiekka-akun teho on yksi megawattia ja varastointikapasiteetti sata megawattituntia. Se on noin kymmenkertainen vuodesta 2022 Kankaanpäässä toimineeseen hiekka-akkuun verrattuna.

Hiekka-akun tavoitteena on Pornaisten kunnan alueella toimivan kaukolämpöverkon lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja uudentyyppisen joustavan lämmöntuotantoteknologian käyttöönotto.

Investoinnin vaikutus kokonaispäästöihin on noin 160 hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa, mikä tarkoittaa lähes 70 prosentin päästövähennystä Pornaisten kaukolämpöverkossa.

Akkua ladataan sähköverkosta Polar Night Energyn kehittämän latausalgoritmin mukaan siten, että lataukseen käytettävän sähkön hinta minimoidaan ja samalla kaukolämmön tulevat lämmöntarpeet pystytään täyttämään. Lämpövaraston kapasiteetti vastaa kesäaikaan vajaan kuukauden ja talvella vajaan viikon lämmön tarvetta Pornaisissa.

Kuva: Marjaana Malkamäki /Polar Night Energy