Insinööri-lehti työelämä

Liitot: Perhevapaat yksityisen sektorin työehtosopimuksiin

Insinööriliitto ja Tradenomit vaativat palkallisten perhevapaiden kirjaamista myös yksityisen sektorin työehtosopimuksiin.

– Paine asian ratkaisemiseksi tällä kierroksella on suuri. Siihen on löydyttävä viimein tahtoa myös työnantajilta. Pelkkä sanahelinä tasa-arvosta ei enää riitä, sanoo Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo.

Tradenomien puheenjohtaja Jaakko Hyvönen muistuttaa tasapuolisten perhevapaiden olleen liittojen tavoite jo vuosia. Hän on äärimmäisen pettynyt, ettei kirjaukset palkallisesta perhevapaista edenneet työehtosopimuksiin yksityisellä sektorilla.

– Nyt yksityisellä sektorilla on syytä seurata julkisen sektorin esimerkkiä, jossa saatiin merkittävät parannukset työ- ja virkaehtosopimusten kirjauksiin. Työryhmiin tätä asiaa ei enää tällä kierroksella voi työntää, hän painottaa.

Yksityisellä sektorilla neuvotellaan syksyllä useilla sopimusaloilla ylempien toimihenkilöiden palkankorotuksista, mutta liittopuheenjohtajien mukaan pöydällä on myös perhevapaauudistuksen kirjaaminen työehtosopimuksiin.

Edellisellä kierroksella asia siirrettiin sopimusten solmimisen jälkeen työryhmiin, joiden työ ei ole toistaiseksi tuottanut tulosta. Perhevapaita koskeva uusi lainsäädäntö astui voimaan elokuun alussa, mutta työehtosopimuksissa kirjaukset palkallisuudesta nojaavat edelleen vanhaan järjestelmään.

– Perhevapaat ovat tärkeä osa työelämän tasa-arvon toteutumista. Lakiuudistus antaa mahdollisuuden jakaa hoitovastuuta tasaisemmin. Toteutuessaan se parantaa erityisesti nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla, Hyvönen sanoo.

Mikäli uudistusta ei huomioida työehtosopimuksien kirjauksissa, käytäntö ohjaa jatkossakin ei-synnyttävän vanhemman pitämään lyhyemmät perhevapaat taloudellisten syiden takia.

– Jos työnantajan kanta ei aikaisemmista sopimuskierroksista muutu, tasa-arvon täysipainoinen toteutuminen uhkaa kaatua työnantajan haluttomuuteen kirjata perhevapaita työehtosopimuksiin, Salo sanoo.

Kuva: Halfpoint/Mostphotos