Insinööri-lehti

Juko puuttui piittaamatta jätettyyn häirintään

Ulkoministeriössä on tehty kymmeniä ilmoituksia häirinnästä, mutta suurta osaa niistä ei ole lähdetty selvittämään ministeriön sisäisten ohjeiden mukaisesti.

– Päinvastoin työnantaja on arvostellut henkilöstön edustajia, jotka ovat asioiden selvittämistä pyytäneet. Tämä on erittäin huolestuttavaa, sanoo Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön asiantuntija, lakimies Katja Aho.

Ulkoasiainhallinnossa on ollut jo vuosia voimassa epäasiallisen käyttäytymisen ja seksuaalisen häirinnän nollatoleranssi. Ulkoministeriön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely kuitenkin paljastaa, että ministeriössä on lukuisia häirintätapauksia, joita ei ole käsitelty ministeriön omien ohjeiden mukaan henkilöstön edustajien kanssa.

Juko on useampaan otteeseen yrittänyt saada häirintätapaukset käsittelyyn. Ministeriön työnantajaedustajat eivät ole suhtautuneet esityksiin myönteisesti, vaan ovat päinvastoin pyrkineet välttelemään asiaa. Keväällä 2018 he ovat myös suoranaisesti arvostelleet henkilöstöyhdistyksiä ja henkilöstön edustajia sekä pyrkineet kiistämään heidän toimivaltansa häirintätapausten käsittelyssä.

– Tämä on erittäin huolestuttava signaali, jota ei voida ohittaa olankohautuksella. Mikään työyhteisö ei voi hiljaisesti hyväksyä epäasiallista kohtelua tai häirintää, Aho sanoo.

Ulkoministeriön keväällä 2018 toteuttamassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyssä kävi ilmi, että häirinnästä oli tehty esimiehille 54 ilmoitusta, mutta vain 13 tapauksessa asiaa oli lähdetty selvittämään ministeriön ohjeiden mukaisesti.

Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren vaatii häirinnän kitkemiseen nykyistä tehokkaampia keinoja. Ammattiliitoille pitää säätää kanneoikeus häirintätapauksiin.