Insinööri-lehti

Inflaatio kiihtyi marraskuussa 1,4 prosenttiin

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli marraskuussa 1,4 prosenttia. Lokakuussa se oli 1,2 prosenttia. Inflaation lievän kiihtymisen aiheutti ennen kaikkea bensiinin hinnanlaskun hidastuminen.

Marraskuussa kuluttajahintoja nostivat vuodessa eniten elintarvikkeiden ja ravintola- ja kahvilapalveluiden kallistuminen ja vuokrankorotukset. Ruoan hintaa nosti ennen kaikkea maitotuotteiden, lihan ja hedelmien kallistuminen.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi marraskuussa eniten korkojen lasku ja viihde-elektroniikan halpeneminen. Lokakuusta marraskuuhun kuluttajahinnat laskivat 0,1 prosenttia.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio kiihtyi marraskuussa 0,9 prosenttiin. Lokakuussa se oli 0,7 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli marraskuussa 1,8 prosenttia.

Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin. Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hinnankehitykseen.