Työryhmien toimeksiannot koskevat henkilöstön hallintoedustusta, säästövapaan pitämistä sekä työelämän tietosuojalakia.
Yhteistoimintalain säännöksiä henkilöstön hallintoedustuksesta sovelletaan nykyisin yrityksiin, joissa työskentelee Suomessa vähintään 150 työntekijää. Jatkossa soveltamisraja koskisi 100 työntekijän yrityksiä.
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa ja lakimies Maria Jauhiainen pitävät hyvänä, että hallintoedustus paranee.
– Kun työntekijät ovat aidosti mukana yrityksen hallinnossa, se tutkitusti hyödyttää kaikkia osapuolia, Oksa toteaa.
Heidän mielestään soveltamisrajaa olisi saanut laskea pohjoismaiselle tasolle. Ruotsissa raja on 25, Tanskassa 35 ja Norjassa 30 työntekijää.
– Soveltamisrajan laskeminen 50 työntekijällä 150:sta sataan on hyvä uudistus. Tavoitteena olleeseen 50 työntekijän rajaan ei kuitenkaan päästy. Tämä olisi ollut linjassa muiden pohjoismaiden kanssa, mutta tämä on hyvä alku, Jauhiainen kiittää.
Uusia yrityksiä tulee Jauhiaisen mukaan soveltamiskenttään noin 750. Kun järjestelmä puuttuu jo nyt noin puolesta yrityksistä, töitä asian saamiseksi kuntoon riittää.
Insinööriliiton tavoitteena on pitkään ollut työntekijöiden hallintoedustuksen kehittäminen yrityksissä. Jatkossa työntekijöiden edustajalle on varattava paikka yrityksen hallintoelimessä, kuten hallituksessa tai johtoryhmässä.
Jauhiaisen mukaan tämä estää keinotekoisten toimielinten perustamisen edustusta varten ja vahvistaa aidosti työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia yritysten päätöksenteossa. Uudistus tuo myös kaivattua selkeyttä ja vakautta hallintoedustustyöhön, mikä on hyödyksi niin työntekijöille kuin työnantajillekin.
Perusteeton esitys
Nykyisin työntekijä päättää säästövapaan ajankohdan ja ilmoittaa siitä neljä kuukautta etukäteen. Jatkossa työnantaja määräisi säästövapaan ajankohdan muun vuosiloman tavoin, ellei toisin sovita.
Oksa näkee, että hallituksen päätös vesittää koko säästövapaan idean. Hän ei ole kertaakaan kohdannut kritiikkiä, joka kertoisi nykyjärjestelmässä olevan ongelmaa.
– Esitys säästövapaasta on suoraan sanottuna täysin älytön ja taitaa perustua vaihtoehtoiseen todellisuuteen.
Hallitus sopi puoliväliriihessä selvittävänsä työelämän tietosuojalain muutostarpeet hallinnollisen taakan keventämiseksi. Laissa säädetään työntekijän henkilötietojen käsittelystä, testeistä, tarkastuksista, teknisestä valvonnasta sekä sähköpostien käsittelystä. Oksa pitää aihetta tärkeänä ja kriittisenä.
– On hyvä, jos sujuvuus lisääntyy, mutta se ei saa tapahtua kenenkään tietosuojan kustannuksella, Oksa muistuttaa.
Kuva: Lev Karavanov /Mostphotos