Fortum sai valmiiksi tuulipuiston vuoren huipulle Luoteis-Norjaan.
Insinööri-lehti talous

Fortum rakensi kaksi tuulipuistoa Pohjoismaihin

Tuulipuistot valmistuivat Kalaxissa Suomessa ja Sørfjordilla Norjassa.

Närpiössä sijaitseva Kalax on Fortumin ensimmäinen suuren mittaluokan tuulipuisto Suomessa. Kalaxin tuulipuiston kokonaisteho on 90 megawattia, ja sen vuosituotanto on yli 0,3 terawattituntia.

Rakennustyöt valmistuivat aikataulun ja suunnitelmien mukaisesti. Tuulivoimapuiston omistavat Energy Infrastructure Partners (EIP) ja Fortum. Fortum vastaa puiston toiminnasta. Voimalan tuottamasta uusiutuvasta tuulivoimasta myydään 70 prosenttia pitkäaikaisella sopimuksella suoraan kotimaiselle energiayhtiölle Nesteelle.

Sørfjord on Luoteis-Norjassa Hamarøyn kunnan alueella sijaitseva suuri 99 megawatin tuulipuisto. Se rakennettiin vuoren huipulle, mikä vaati huolellista suunnittelua. EIP asiakkaineen osti tuulipuiston tuottamasta sähköstä 80 prosenttia. Fortum vastaa tuulivoimapuiston toiminnasta.

Fortumin joulukuussa julkaistussa päivitetyssä strategiassa tuulivoimalla ja muilla hiilidioksidivapailla energialähteillä on tärkeä osa. Fortum kehittää parhaillaan uusia tuulivoimapuistoja Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Venäjällä Fortum on suurin tuulivoiman tuottaja. Fortum etsii yhteistyössä tytäryhtiönsä Uniperin kanssa mahdollisuuksia tuulivoiman kehittämiseen myös muissa Euroopan maissa.

Kuva: Fortum