Matti Kurki ja Vesa Jääskeläinen tulostavat suojavisiirin osia 3d-tulostimella.
Insinööri-lehti tekniikka

Ammattikorkeakoulu tulostaa kipeästi kaivattuja suojavälineitä

Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jamk on valmistanut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin pyynnöstä suojavisiirien osia 3d-tulosteina.

Koronavirukselta suojautumisessa käytetyille tarvikkeille on ollut keväällä pikaista tarvetta Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä. Jyväskylän ammattikorkeakoulun soveltavan tutkimuksen tiimi sai huhtikuussa sairaanhoitopiiriltä pyynnön saada suojavisiirien pidikkeitä. 3d-tulostimet käynnistyivät samana päivänä.

– 3d-malli kiinnittimille oli vapaasti verkosta saatavilla, mutta teimme sankoihin modifiointia sairaalasta saatujen palautteiden pohjalta, kertoo johtava tutkija, dosentti Matti Kurki Jamkista.

Sankoja voidaan käyttää useita kertoja, mutta sankoihin kiinnitettävät visiirit ovat kertakäyttöisiä. Tulosteiden materiaaleina on käytetty abs- ja pla-muovia, joka on valmistettu öljyn sijaan maissitärkkelyksestä.

– Tutkimuksellisesti mielenkiintomme on erityisesti 3d-metallimateriaalien tulostamisessa. Käynnistämme aiheesta kesäkuussa Eakr-rahoitteisen hankkeen, jonka tiimoilta tutkimusryhmä saa käyttöönsä uuden 3d-metallitulostimen.

Soveltavan tutkimuksen ryhmän dosentti Tero Tuovinen liittyi maaliskuussa koronaviruksen seurauksena perustettuun Suomen Cotaco 3d -tulostusryhmään. Ryhmä pohtii, kuinka turvata sairaanhoidon materiaalipuutteita 3d-tulostamisen keinoin.

– Poikkeustilanteissa tulostimia voisi käyttää muun muassa suojatarvikkeiden tuottamiseen. 3d-malleja on vapaasti saatavilla, ja ne ovat kaikkien halukkaiden käytettävissä ja tulostettavissa, kun toimivasta käyttöönottologistiikasta sovitaan, Tuovinen sanoo.

Ammattikorkeakoulukentässä ollaan yleisesti siirtymässä kohti tutkimuksellista toimintamallia. Jamkin teknologiayksikköön perustettu uusi soveltavan tutkimuksen ryhmän keskittyy automaatioon ja robotiikkaan.

Kuva: Jyväskylän ammattikorkeakoulu