Insinööri-lehti

Amk-rahoitus perustuu jatkossa tuloksiin

Ammattikorkeakoulujen valtion rahoituksessa painotetaan jatkossa enemmän tuloksellisuutta. Rahoitus määräytyy suoritettujen tutkintojen ja opintoprosessien laadun, tehokkuuden, työllistymisen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan perusteella. Tuloksellisuuden vaikutusta rahoitukseen kasvatetaan asteittain.

Rahoitusmallilla on tarkoitus kannustaa ammattikorkeakouluja tulokselliseen ja tehokkaaseen toimintaan. Ammattikorkeakoulujen työelämäpainotuksesta johtuen rahoitusmallissa korostetaan suoritettujen tutkintojen ja opintopisteiden osuutta sekä työelämää ja aluekehitystä palvelevaa soveltavaa tutkimus- ja kehitystyötä.

Rahoituksen perustana oleva laskennallinen yksikköhinta muodostuu koulutuksen (85 %) sekä soveltavan tutkimus- ja kehitystyön (15 %) perusteella määräytyvistä rahoitusosuuksista.

Yksikköhinnan laskentaperusteista määräytyy 46 prosenttia suoritettujen ammattikorkeakoulututkintojen perusteella ja 24 prosenttia lukuvuodessa vähintään 55 opintopistettä suorittaneiden ammattikorkeakoulututkintoa opiskelevien lukumäärän perusteella.

Tuloksellisuuden näkökulmasta ero nykymalliin on suuri, sillä suoritettujen tutkintojen painoarvo on nykyisin 30 prosenttia ja opiskelijamäärien 70 prosenttia.

Yksikköhinnassa huomioidaan ammattikorkeakoulujen toiminta nykyistä laajemmin. Tarkoitus on kannustaa ammattikorkeakouluja profiloitumaan aluetta palvelevaan tutkimus- ja kehitystyöhön. Aluevaikuttavuuteen ja työelämäyhteistyöhön vaikuttavat tekijät huomioidaan mallissa muun muassa suoritettujen tutkintojen, valmistuneiden työllisten ja ulkopuolisen tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoituksen kautta.

Rahoituskriteereihin perustuvat tulokset vaikuttavat kunkin ammattikorkeakoulun saamaan rahoitukseen ja siten rahoituksen jakautumiseen ammattikorkeakoulujen välillä. Ammattikorkeakouluille jaettavaa kokonaisrahoitusta malli ei kuitenkaan muuta.

Tuloksellisuuden vaikutusta rahoitukseen kasvatetaan asteittain, ja siirtymäkauden aikana yksikköhinnan muutos voi olla korkeintaan kolme prosenttia vuotta kohti.

Rahoitusmallin uudistaminen on osa ammattikorkeakoulu-uudistuksen ensimmäistä vaihetta. Nyt annettu asetus perustuu kesäkuussa vahvistettuun ammattikorkeakoululakiin.

Uudistuksen toisessa vaiheessa on tarkoitus siirtää vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta kokonaan valtiolle ja tehdä ammattikorkeakouluista itsenäisiä oikeushenkilöitä. Toista vaihetta koskeva hallituksen esitys on parhaillaan lausuntokierroksella.