Insinööri-lehti

Alustatyö antoi osan elannosta 0,3 prosentille

Noin 0,3 prosenttia suomalaisista 15–74-vuotiaista eli 14 000 henkeä sai vähintään neljäsosan ansioistaan digitaalisten alustojen kautta viime vuonna, kertoo Tilastokeskus.

Digitaalisten alustojen kautta henkilö voi myydä työpanostaan tai hankkia muutoin ansioita. Tietoa alustojen kautta työskentelevistä kerättiin Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen yhteydessä ensimmäistä kertaa vuonna 2017.

Vähintään yhden neljäsosan ansioistaan alustojen kautta ansainneista noin 60 prosenttia oli miehiä ja noin puolet heistä oli alle 35-vuotiaita. Yksinyrittäjistä 1,4 prosenttia oli saanut vähintään neljänneksen tuloistaan verkkoalustoilta, kun palkansaajista vastaava osuus jäi 0,2 prosenttiin.

Digialustojen vaihtoehtoina Tilastokeskuksen kyselyssä olivat Airbnb, Über, Tori.fi tai Huuto.net ja Solved. Vastaajat puolestaan täydensivät vaihtoehtoja erilaisilla nettikirpputoreilla, Facebookilla, auto- ja asuntomyyntisivustoilla sekä laskutuspalveluilla.

Jos kaikki vastaajien mainitsemat alustat kelpuutetaan mukaan, seitsemän prosenttia suomalaisista eli 290 000 on saanut jonkin verran tuloja alustojen kautta.

Niiden joukosta, joka oli saanut ansioistaan vähintään neljäsosan alustojen kautta, puolella tulonlähde oli Tori.fi tai Huuto.net tai muu käytetyn tavaran tai ajoneuvojen myyntialusta. Ryhmässä oli kuitenkin varsin yleistä, että tuloja oli hankittu työnvälitykseen tai jakamistalouteen erikoistuneen alustan, kuten Upworkin kautta. Esille nousivat lisäksi erilaiset sijoitus- ja veikkaussivustot. Moni kertoi myös tulolähteekseen omat nettisivut.