Matkailu kärsii koronapandemian epävarmuudesta.
Insinööri-lehti talous

Akava Works: Talous kasvaa ensi vuonna 2,7 prosenttia

Samalla, kun talous kasvaa, inflaatio voimistuu. Korkeakoulutettujen työttömyys huolestuttaa Uudellamaalla.

Tuore Akava Works -talousennuste arvioi, että kokonaistuotanto kasvaa 2,7 prosenttia vuonna 2022. Yritysten ja kotitalouksien luottamus tulevaisuuteen on vahva, mutta sitä koettelevat arvaamaton koronapandemia ja kallistuvan energian vauhdittama hintojen nousu.

– Suomen kokonaistuotanto elpyi vuoden 2021 toisella neljänneksellä jopa kovia odotuksia vahvemmin ja ylitti silloin pandemiaa edeltäneen tuotannon määrän. Nousu jatkui melko ripeänä myös kolmannella neljänneksellä. Tämän vahvan jakson ansiosta arvioimme, että Suomen talouskasvu yltää 3,5 prosenttiin vuonna 2021. Talouskehitykseen liittyvien riskien vuoksi vuoden 2022 kasvuarvio on laskettu 2,7 prosenttiin, sanoo Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Heikentynyt tautitilanne Euroopassa ja rajoitusten tiukentuminen lisäävät yritysten ja kotitalouksien epävarmuutta. Tästä kärsivät etenkin matkailu, majoitus- ja ravitsemistoiminta, kuljetus ja kulttuuri.

Suomen kuluttajahintojen nousu vauhdittui syyskuussa 2,5 prosenttiin ja lokakuussa edelleen 3,2 prosenttiin.

– Tällaisia lukemia nähtiin edellisen kerran vuonna 2013, joten muutos on iso. Tärkeää inflaation nousussa on, että se on ainakin toistaiseksi peräisin vain asumisen ja liikenteen hintojen noususta. Hintoja nostavat asuntojen, peruskorjausten, sähkön ja polttoaineiden kallistuminen. Arvioimme kuluttajahintojen kohoavan 2 prosenttia vuonna 2022, mutta se edellyttää, että raakaöljy ei kallistu lisää, Sorjonen jatkaa.

Työttömyys on pandemian takia noussut erityisen paljon Uudellamaalla. Jopa korkeakoulutettujen työttömyys on vähentynyt hitaimmin Uudellamaalla.

Kuva: Janne Luotola