Insinööri-lehti politiikka

Akava haluaa lisää osaajia

Budjettiriihessä tarvitaan keskusjärjestön mukaan päätöksiä osaajapulan jarruttamiseksi.

Akava on huolissaan talouskasvun edellytyksistä. Keskusjärjestö toivoo budjettiriihikannanotossaan päättäjiltä, että yritystukijärjestelmä ja verojärjestelmä uudistetaan niin, että kilpailukykyä ja työn houkuttelevuutta lisätään.

– Uudistukset lisäisivät myös kansainvälisten osaajien, yritysten ja investoijien kiinnostusta Suomesta, jota maahanmuuttoa koskevat tiukennukset ja julkinen keskustelu nyt heikentävät, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Taloutta piristäisi myös ansiotuloverotuksen inflaatiotarkistus, joka kehittäisi työllisyyttä ja kotitalouksien ostovoimaa. Julkista taloutta ei pidä enää supistaa nykyisestä.

Tuoreen Akava Works -katsauksen mukaan erityisasiantuntijoiden lupamäärät ovat vähentyneet viime vuoden aikana. Erityisasiantuntijat sijoittuvat katsauksen mukaan enimmäkseen it-alalle ja teollisuuden palvelukseen.

Talouskasvuun vaaditaan Akavan mielestä lisää kansainvälisiä osaajia.

– Katsomme Akavassa, että työvoiman saatavuusharkinnasta pitää luopua, Löfgren jatkaa.

Hallitus on jo pidentäneet työttömäksi jääneen erityisasiantuntijan maasta poistumisen suoja-aikaa kolmesta kuukaudesta kuuteen.

– Ottaen huomioon rekrytointien kestot suoja-aikoja on tarpeen pidentää lisää, jotta emme aja täällä työskennelleitä työnhakijoita pois Suomesta, Löfgren sanoo.

Insinööriliitto julkaisi viime viikolla tutkimuksen tekniikan alan kansainvälisten osaajien asemasta Suomessa.

Kuva: Lev Karavanov /Mostphotos