Insinööri-lehti

13. lokakuuta juhlitaan Kansallista epäonnistumisen päivää

Seuraavien vuosien aikana Suomi tarvitsee kymmeniä tuhansia uusia yrityksiä luomaan uutta työtä ja ylläpitämään saavutettua hyvinvoinnin tasoa. Suomalaiseen kulttuuriin on kuitenkin iskostettu riskien karttaminen epäonnistumisen pelosta – ja ilman riskejä ottavia yrittäjiä ei uusia työpaikkojakaan synny. Tämän takia Aalto Entrepreneurship Society ja Boardman Tulenkantajat järjestävät yhdessä lukuisten suomalaisten yrittäjyysyhteisöjen kanssa Kansallisen epäonnistumisen päivän 13. lokakuuta 2011.

– Suomi tarvitsee kulttuurin, joka kannustaa epäonnistumaan. Tavoitteenamme on herättää keskustelua epäonnistumisista ja niiden merkityksestä uusien menestystarinoiden synnylle, kertoo Boardman Tulenkantajat -ryhmän Petri Vilén.

Epäonnistuminen on yksi niistä teemoista, jotka ovat nousseet pintaan viime aikoina uusien kasvuyritysten tullessa esille mediassa. Esimerksiksi Rovion tie menestykseen Angry Birdsin myötä vaati taakseen yli 50 vähemmän menestynyttä julkaistua peliä.

– Kaikkein tärkeintä on jaksaa yrittää. Välillä menee putkeen ja välillä ei. Perusasenne meillä Roviolla on, että olemme hyviä oppimaan, kertoo Rovion maailmankartalle vienyt Peter Vesterbacka Epäonnistumisenpäivä.fi-sivustolla julkaistussa haastattelussa.

Kampanja epäonnistumisten puolesta huipentuu Kansalliseen epäonnistumisen päivään 13. lokakuuta. Silloin suurimmissa yliopistokaupungeissa järjestetään tapahtumia, seminaareja ja työpajoja, joissa epäonnistumista ja virheistä oppimista käsitellään avoimesti ja riemulla.

Järjestäjät kannustavat kaikkia suomalaisia osallistumaan päivän viettoon ja epäonnistumisen kulttuurin luomiseen.

– Tavoitteenamme on innostaa mahdollisimman monet etujärjestöt, yritykset ja ihmiset mukaan yhteisellä asialla. Toivomme, että työpaikoilla järjestetään epäonnistumisen kahvihetkiä ja kouluissa rohkaistaan kaikkia oppilaita epäonnistumaan hyvässä hengessä, kertoo Petri Vilén.

– Johtavat suomalaiset mielipidevaikuttajat on saatu ensimmäistä kertaa yhteen jakamaan kokemuksiaan epäonnistumisesta ja sen tärkeydestä. Tarvitsemme näitä esimerkkejä, jotta uskallamme myös itse ottaa riskejä – ja kohdata epäonnistumisia, Vilén jatkaa.

Kansallisen Epäonnistumisen päivän tukijoiden joukossa ovat muiden muassa Jorma Ollila, Risto Siilasmaa, Jyri Häkämies, Jukka Jalonen, Sitra, Elinkeinoelämän keskusliitto, Aalto-yliopisto ja Teknologiateollisuus.

Tapahtumapäivän virallisilla sivuilla www.epäonnistumisenpäivä.fi jaetaan tarinoita, vinkkejä viettää päivää sekä tietoa päivän tapahtumista. Voit myös tykätä päivästä Facebookissa.