Insinööri-lehti

Vahvaa valoa tunnelin päässä

Mitkä ovat Suomen talouden odotukset syksylle? Vaikka valo on voimakas, se ei ole vastaan tuleva auto, vaan ennennäkemättömän voimakkaasti elpyvä talous.

Suomessa nähdään kasvulukuja, jotka ovat ennen näkemättömän korkeita. Ennuste vuoden 2020 pudotuksesta oli tuntuvasti synkempi vielä koronan alkumetreillä ja lopullinen pudotus oli vain 2,9 prosenttia.

VM arvioi toukokuussa talouden toipumisen koronasta siirtyvän loppuvuoteen. Silti se arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan 2,6 prosenttia tänä vuonna, 2,5 prosenttia ensi vuonna ja 1,5 prosenttia 2023.

Euroalueelle odotetaan tätäkin voimakkaampaa talouden elpymistä. Euroopan keskuspankki ennustaa euroalueen talouden kasvavan 4,6 vuonna 2021 ja 4,7 vuonna 2022.

Ennakoin ennennäkemätöntä työpaikkojen kasvua.

Investointitahti on myös elpymässä. HS uutisoi kesäkuun alussa teollisuuden kaikkien aikojen investointiaaltoa, joka kohdistuu erityisen voimakkaasti juuri insinöörejä ja tietoalan osaajia palkkaaviin toimialoihin. Investoinnin kärjessä ovat energia noin 2,5 miljardilla, metsä noin 1,3 miljardilla, kone ja metalli noin 1,2 miljardilla ja kemia noin miljardilla eurolla.

Tämän lisäksi tulee vielä EU:n massiivinen elvytyspaketti. Osin varoitetaan jo talouden ylikuumenemisesta. Vuoden 2008 finanssikriisistä työllisyyden toipumiseen meni 7 vuotta, nyt merkit ovat paljon valoisammat tässäkin suhteessa.

Itse ennakoin ennennäkemätöntä avointen työpaikkojen kasvua. Duunitori kertoo, että heillä on kesäkuun puolivälissä avoimia paikkoja 50 prosenttia enemmän kuin huippuvuonna 2019. Myös Insinööriliiton Työpaikkatorin avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut vuoden takaisesta yli 150 prosenttia.

Tässä imussa vaikeammassakin tilanteessa oleva jäsenemme, joka on joutunut työttömäksi koronan seurauksena, saa tukea omaan työnhakuunsa. Työssäkin olevalle syntyy ainutlaatuinen mahdollisuus testata työnantajien kaipaamaa paikallista sopimista työpaikan palkkaneuvotteluissa tai uutta työpaikkaa hakiessaan.

Sitä tukee myös Insinööriliitto, jolla on ennätysmäärä työnhaun valmennuksia jäsenelle suunnatussa tallennearkistossa. Jäsen löytää sen jäsensivuilta.

Talous elpyy syksystä alkaen voimakkaasti. Ota siitä kaikki hyöty irti.

Jouni Röksä
Insinööriliiton koulutuspäällikkö