Insinööri-lehti

Työsopimus – elämäsi tärkein allekirjoitus

Väitän, että nimen kirjoittaminen työsopimukseen on elämäsi tärkein allekirjoitus. Meistä jokainen voi selvitä läpi elämänsä ilman avioliittoa, asuntolainaa tai muita sopimuksia, mutta työsopimuksen joutuu lähes jokainen allekirjoittamaan jossain vaiheessa.

Toki yhtäläisyyksiä vaikkapa avioliiton kanssa löytyy. Ilmaisu työnsä kanssa naimisissa olemisesta ei ehkä ole sattumaa. Molemmat liitothan alkavat osapuolien vastauksella kysymykseen ”Tahdotko?” ja päättyvät, kun toinen tai molemmat osapuolet näkevät sen tarpeelliseksi.

Yhteistä on myös se, että suurimmat riidat ja lehtiotsikot syntyvät pikkuhiljaa sopimuksien voimassaoloaikana ja kärjistyvät viimeistään, kun tiet lopullisesti eroavat. Lieneekö syynä se, ettei kummassakaan tapauksessa olla selvillä siitä, millaiseen suhteeseen lopulta ollaan sitoutumassa.

Analogiaa avioliittoon voi käyttää lisäämään ymmärrystä siitä, miksi työsopimukseen kannattaa tutustua ennakkoon, eikä vasta ”avaimia haettaessa”.  Kuvittele itsesi alttarille tulevan vaimosi viereen. Edessäsi seisoo pappi ja takanasi istuu koko joukko nykyisiä ja tulevia sukulaisiasi. Pappi esittää sen iänikuisen kysymyksen: ”Tahdotko?”

Ajattele tilanne sellaisena, että hunnun alla oleva morsian on sinulle uppo-outo. Korkeintaan olet lukenut hänestä jostain lehdestä ja internetistä, tai sitten olet kuullut tuttaviesi kertomuksia valittusi hyvistä ja huonoista puolista. Ehkä kuitenkin haluaisit vilkaista, mitä hunnun ja hääpuvun alla on? Varmasti, mutta taitaa olla liian myöhäistä…

Vertaa tätä tilannetta siihen, kun istut tulevan työnantajasi edustajien kanssa kahvikupposen ääressä ja kaikilla on iloinen hymy huulilla. Olet juuri kuullut taikasanat: ”Sinut haluttaisiin ottaa meille töihin”, ja fiilis on sen mukainen.

Olet sitä mieltä, että tämä on oikea paikka sinulle. Enää on jäljellä se pieni henkilöstöhallinnon vaatima muodollisuus. Vielä pitäisi laittaa nimet paperiin.

Jos olet yli-innokas työnhakija vailla mitään hajua elämänsä tärkeimmän asiakirjan sisällöstä, olet kuin sokkotreffeillä alttarilla. Sinulta odotetaan yksinkertaista kynänliikettä, joten jos pystyt tuijottamaan sopimuksen yksityiskohtia edes viisi kiusallista minuuttia, olet uskomattoman kylmähermoinen kaveri.

Jos tässä vaiheessa saat avattua neuvottelut sopimuksen yksityiskohtien viilaamisesta pilaamatta tunnelmaa, voit saman tien hakeutua avustamaan Ahtisaarta rauhanneuvotteluissa. Olet joka tapauksessa pinteessä, sillä sinulla ei varmasti ole tarpeeksi aikaa sisäistää, mihin sopimuksella käytännössä sitoudut ja siinä on riittävä siemen työsuhteen aikaisille tulkintaerimielisyyksille.

Annan yksinkertaisen neuvon: Älä osta sikaa säkissä, vaan pyydä sopimus tutustuttavaksi hyvissä ajoin etukäteen. Näin ehdit lähettää sen vaikkapa liiton juristille kommentoitavaksi. Vaikka et useimmiten saakaan neuvoteltua muutoksia sisältöön, ainakin sinulla on ymmärrys siitä, mihin olet sitoutumassa.

Uuden Insinööriliiton koulutusasiamies Jani Huhtamella