Insinööri-lehti

Koeaika on tulikoe

Koeaika on työantajan ja työntekijän tulikoe, joka antaa kummallekin osapuolelle oikeuden katsoa, tuliko valittua oikein. Kummallakin osapuolella on vain yksi tavoite: onnistuminen.

Mikäli työyhteisön perehdys, kouluttaminen ja prosessit ovat kunnossa, koeaika tuntuu uudesta työntekijästä sellaiselta, että hän on valinnut oikein. Valitettavasti kuulee myös tapauksista, joissa uusi työntekijä on heitetty syvään veteen ja sanottu ”opi uimaan”. Myös työyhteisön ristiriidat näkyvät yleensä selkeimmin uudelle työntekijälle – sekä hyvässä että pahassa.

Mitä enemmän tekemisistäsi tiedetään, sitä vähemmän syntyy konflikteja.

Koeajan riski kasvaa olennaisesti, kun talous on taantumassa, kuten nyt. Toisaalta haasteita lisäävät työtekijän kannalta pitkittynyt työttömyys sekä radikaali työtehtävän tai toimialan vaihto.

Uusi työntekijä voi vaikuttaa koeajan menestymiseen monella tavalla. Hänen kannattaa seurata omaa edistymistään, raportoida tekemisensä hyvin, sopia esimiehen kanssa säännöllisiä palavereja ehkä normaalia käytäntöä tiiviimmin, opiskella oma-aloitteisesti työn menestymiseen vaikuttavia yrityksen käytäntöjä ja ohjelmia, kysyä aktiivisesti ja jakaa kiitosta työtä tukeville henkilöille. Hyvää työyhteisöä kannattaa myös kiittää vaikkapa tuomalla pullat viikkopalaveriin.

Mitä paremmin esimies ja työyhteisö tietävät, mitä teet, miten teet, miten edistyt ja miten käytät aikasi, sitä vähemmän syntyy turhia konflikteja. Ja sitä paremmin voit luottaa, että koeaika ei ole tulikoe vaan hieno matka uuden yrityksen työntekijäksi, vuosiksi ja jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Koeaika kannattaa siis ottaa vakavasti, mutta ei vakavana.

Jouni Röksä
Insinööriliiton koulutuspäällikkö