Insinööri-lehti

Tunteella ja taidolla

Niukkoina aikoina karsitaan ylellisyyksistä. Vain välttämättömyyksistä pidetään kiinni. Eli katosta pään päällä, ravinnosta ja tietenkin kahvista.

Turvallisuuspolitiikan kiristyessä poliitikot korostavat huoltovarmuutta ja kotimaista työtä. Pääomankin pitää virrata kotimaahan eikä karata ulkomaille. Onneksi kahvia voi hyvin verrata leijonaan, tangoon, riisipiirakkaan ja Toyota Corollaan. Kaikki ne ovat supisuomalaisia.

Vanhahtavia ovat kuvaukset mustan kupillisen tuotantoketjusta Afrikan, Etelä-Amerikan tai Kaukoidän vuoristoisilta rinteiltä rahtisäkeissä kotipöytään. Vaikka kotimaassamme lämpö riittää lähinnä jääkiteitten kasvattamiseen ja korkeus huimaa vain ajatuksissa, meilläkin on sormemme – ja kielemme – pelissä papujen jalostuksessa.

Kaukokatseinen vaihtaa kullan papuihin.

Myrskytuhot, tulvat, tulipalot eivätkä ylimääräiset kuolemat saa käännettyä meitä suomalaisia riittäviin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kahvintuotannon hankaloituminen havahduttaa kuitenkin siihen, että jotakin tarvitsisi tehdä. Onneksi kotimainen paahtimo on investoinut startupiin, joka kehittää ilmastonmuutosta kestävää kahvilajiketta.

Toinen, kotimaassa toimiva startup uuttaa saman paahtimon purujätteestä luonnonväriaineita tekstiiliteollisuudelle. Kahvi siis työllistää kotimaassa myös muualla kuin paahtimoissa, logistiikassa ja kaupassa.

Jos pahin toteutuu emmekä onnistu hidastamaan ilmastonmuutosta riittävästi, meillä on onneksi vaihtoehto apokalypsin varalle. VTT on kasvattanut laboratoriossa solukahvia. Soluviljely tekee juoman tuottamisesta selvästi luonnossa viljelemistä tehokkaampaa. Laboratoriossa kasvatetussa kahvissa ei tosin ole samaa makumaailmaa kuin mitä syntyy paikallisen maaperän ja ilmaston vaikutuksesta. Pohjoismaiseen keittiöön kuuluvat kuitenkin pelkistetyt ja puhtaat maut, joten ei niitä tarvitse maaperän epäpuhtauksilla sotkea.

Kaikki nämä innovaatiot lienevät vielä raaka-aineen maailmanmarkkinahintaan verrattuna kalliita, mutta eivätköhän luonnonkatastrofit kavenna hintaeroa lähivuosina. Kaukokatseinen sijoittaja vaihtaa pankin tallelokeroon tallettamansa kullan vakuumiin pakattuihin papuihin, ja survivalisti rakentaa kotibunkkeriinsa hyvin varustellun kasvihuoneen.

Jos maailman myllerrykset särkevät kansakuntamme kahvihammasta, eiköhän valtio riennä lopulta apuun. Tuotannon rattaiden on pysyttävä pyörimässä. Kärryjen käyttövoima voi muuttua polttoaineesta sähköön, mutta kuskit ne vain käyvät kahvilla. Toridemokratiakaan ei kestä ilman kunnon töräystä termoskannusta pahvimukiin.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja