Insinööri-lehti

Santaa Saharaan

Vanha sanonta on, että hyvä myyjä myy vaikka santaa Saharaan. Voi myydäkin, jos santa on sellaista, että kiinnostaa.

Kun sheikki saa tarjouksen hiekasta, joka ei pölyä, se voi olla uuden elämän alku keitaalla. Ei tarvitse kamelia harjata joka päivä. Kiinnostavampi se pölytön on, kuin perinteinen keltainen. Siitähän hiekasta nousee pölyä kuin savua punaisesta Nortista ja myynti tyrehtyy.

Kävikö Suomen viennille kuin sanonnan keltaiselle hiekalle Saharassa, loppuivatko tuotteet vai sittenkin niiden kiinnostavuus? Olisiko nyt viimeistään aika suunnata innovointi ja kekseliäisyys uusiin tuotteisiin?

Ei vielä ole myöhäistä uudistua. Maailma on tulvillaan esimerkkejä hyvistä, puolivahingossa tai pakon edessä syntyneistä innovaatioista.

Turkulainen hampurilaistehtailija sai pyyhkeitä likavesistä. Kaikilla mittareilla mitaten tehtaan viemäreissä olisi voinut elää puolet Everglades’in alligaattoreista näkemättä päivääkään nälkää. Kun niitä jätepäästöjä ei saanut kuriin rautakaupan vehkeillä, oli pakko kehittää oma puhdistusmenetelmä. Pyöriviä rumpuja, suodattimia ja patentoituja bakteereja. Innovaatio!

Toimistoissa oli pakko säästää, avokonttorit ilmestyivät toimitiloihin. Omista huoneista luovuttiin ja hintana oli privaattipuheluiden menetys. Kaikki kuulivat Javanaisen viikonlopun ruokaostokset ja vähän muutakin. Ero siitä taisi Javanaiselle tulla avokonttorin avoimessa ilmapiirissä.

Tähän uupeloon kehittivät nuoret miehet, muistaakseni tamperelaisia, uudenlaisen puhelinkopin. Äänieristetyn kopin, joka voidaan sijoittaa avokonttoriin. HK:n sininen ja Amsterdamin punainen olivat sen jälkeen taas yksityisasioita Javanaiselle ja työtovereille, kukaties joku avioliittokin pelastui. Innovaatio!

Entäs sitten se peliala? Viikoittain pukkaa vihaisia eläimiä, strategiaa ja sotaa. Innovaatioita ovat nekin siinä missä Afrikan tähti oli jo vuonna 1951. Afrikan tähti, tuo 16 kielelle käännetty ja miljoonia kappaletta myynyt pahviklassikko.

Ja juuri on julkistettu, että vihdoin löytyi perimmäinen syy ykkösluokan diabetekseen. Virushan se perhana on. Kohta lasten sokeritauti voidaan parantaa rokotteella kuten polio aikoinaan. Innovaatio!

Ei siis ole myöhäistä uudistua. Kaikki on omissa käsissä. Satsataan kehitys- ja tutkimustyöhön ja annetaan innovoiville insinööreille, nuorille ja vanhoille, niin toiminnallisia kuin taloudellisia mahdollisuuksia. Ovathan suomalaiset lähiaikoina niittäneet mainetta muun muassa sellaisilla aloilla kuin lääke- ja kemianteollisuus, terveydenhuolto, cleantech, energiaratkaisut. Kyllä meiltä löytyy se santa sinne Saharaan.

On sitä osattu muuallakin. 1960-luvun alussa Trabantin tehtaalla Zwickaussa saatettiin tuohon DDR:n kansalaisten suosimaan – ja ainoaan saatavilla olevaan – autoon 14 522 uudistusta. Länsimaiset valmistajat olivat ihmeissään megaluokan kehityksestä. Salaisuushan ei ollut kummoinen. Kaikki pahvinaulat vain vaihdettiin galvanoituihin.

Hannu Takala
Uuden Insinööriliiton asiamies