Insinööri-lehti

Puhutko palkastasi?

Palkasta neuvotteleminen työnantajan kanssa on usein vaikeaa. Työkulttuuriimme kuuluu monesti palkoista vaikeneminen; harva tietää, minkätasoista palkkaa samaa työtä tekevä kollega tienaa. Oman hankaluutensa palkkakeskusteluihin tuo se, että palkasta päättää usein eri henkilö kuin oma esimies, jonka kanssa palkasta keskustellaan. Esimies siis joutuu viemään työntekijän palkkapyynnön ylemmälle tasolle ja vakuuttaa myös oma esimiehensä.

Insinööreillä ja muilla asiantuntija- tai esimiestehtävissä toimivilla palkka on yleensä sovittu yksilöllisesti silloin, kun henkilö on tullut kyseiseen työpaikkaan töihin. Tämä on joskus johtanut siihen, että aloituspalkat voivat olla hyvin eritasoiset, riippuen rekrytointiajankohdan taloustilanteesta tai esimiehestä.

Saattaa olla, että organisaatiosta ei edes löydy yhtenäistä palkkapolitiikkaa tai -järjestelmää, jonka perusteella palkkataso määräytyy – tai sitä ei käytetä. Eipä ole ihme, että palkan sanotaan joskus määräytyvän pärstäkertoimen mukaan, eikä se ole oikeassa suhteessa siihen mitä tehtäviä tai miten niitä suorittaa.  Epäoikeudenmukainen palkkakulttuuri vaikuttaa taatusti parhaimmankin työntekijän innostukseen ja motivaatioon.

Mitä sitten voit tehdä, jos palkkasi ei ole tehtävän vaativuuteen ja tuloksiisi nähden oikeassa suhteessa? Mitä jos työtehtäväsi ovat pikku hiljaa hiipineet aiempaa vaativimmiksi, mutta palkkasi pysyy vuodesta toiseen ennallaan? Paras tieto oman tehtäväsi vastuista ja sen vaatimasta osaamisesta on sinulla. Jos et ota palkkaasi esille, on varsin epätodennäköistä, että työnantajasikaan sen tekee.

Voit ottaa selvää tehtävään sopivasta palkkatasosta esimerkiksi palkkatilastoista tai meiltä palkkaneuvonnasta. Osaamisesi täytyy tehdä näkyväksi. Argumentoi palkkatoiveesi selvästi ja perustele pyyntösi tehtäviesi vaativuuden muutoksilla ja osaamisestasi tulevilla perusteilla. Esimerkiksi voit tuoda esiin tilanteita, joissa olet onnistunut tai työsi on tuonut rahaa yritykselle, joko suoraan tai välillisesti. Korosta omien tehtäviesi merkitystä organisaation menestymisessä ja pohdi perustelusi myös organisaation näkökulmasta. Älä kuitenkaan tuo omia henkilökohtaisia talousasioitasi neuvotteluun, äläkä uhkaa irtisanomisella, sillä tämän kortin voit käyttää vain kerran. Myöskään päivittäisen työmatkasi pituus ei ole peruste palkankorotukselle. 

Eteenpäin katsova yritys pitää hankalassakin taloustilanteessa parhaat osaajat talossa. Käytännön palkkaneuvontatilanteet ovat osoittaneet, että näitäkin yrityksiä on. Fiksu yritys myös kirjaa palkkapolitiikkansa ylös ja pyrkii palkkauksessa oikeudenmukaisuuteen sekä avoimuuteen. Palkka-avoimuudella voidaan vähentää palkkaan liittyviä huhuja. Palkkauksen perusteet olisi hyvä olla kaikkien tiedossa. Kun työntekijät ja esimiehet tietävät, mistä heitä palkitaan, ei ole edes tarvetta tietää kollegan palkkaa eurolleen.

Jenni Larjomaa
Insinööriliiton tutkimusasiamies

 

Kaipaatko lisää tietoa ja sparrausta palkkaneuvotteluun? Insinööriliiton Miten neuvottelen palkasta? –webinaarin tallenne on jäsenten katsottavissa Campwire-verkkokoulutusalustalla. Kirjaudu järjestelmään oheisesta linkistä. Kirjautuessa kysyttävä kuponkikoodi on jäsennumerosi.

Insinööriliiton webinaaritallenteet