Insinööri-lehti

Oppia esimieshommiin

Olin työhöni ja tehtäviini liittyen esimiestyön kurssilla. Kurssin järjestäjä jääköön nimeämättä, mutta sanottakoon, että taho oli kuitenkin kytköksissä enemmän työnantaja- kuin työntekijäleiriin. Ensimmäisen päivän kuuntelin ihan antoisaa organisaatiopsykologin tarinaa ja toisen sitten kyseisen organisaation juristia.

Kurssin jälkeen on todettava, että en yhtään ihmettele, miksi työelämä tuntuu pääsääntöisesti haastavalta. Kun kuuntelee jäseniä herkin korvin, monessa paikassa esimiestyö tuntuu olevan juuri niin armeijamaista käskyttämistä kuin mitä kurssilla opetettiin.

Nykyiset johtamisen oppikirjat ja tieteentekijät puhuvat henkilöstöstä voimavarana ja tuloksentekijänä, jonka pitää ymmärtää ja sisäistää firman strategia niin, että tulosta syntyy.  Arvon juristin tärkein viesti oli yrittää kirjata työsopimukset niin hatarasti, että mahdollisimman paljon tehtävistä ja niiden tekopaikasta jää työnantajan direktiovaltaan.

Paras työntekopaikan kirjaus on kuulemma ”yhtiön toimipisteet”. Tällöin Pikkarainen on mahdollista käskeä huomenna Timbuktuun ja ylihuomiseksi sitten vaikka Santiagon varastolle  – omalla rahallaan toki. Ehkä tässä harkitsematon esimies altistaa itsensä kohtuuttomuuskäräjille, mutta saapa ainakin työntekijän sellaiseen tilanteeseen, että työsuhteen voi purkaa. Ei taida Pikkaraisen lompakko ja perhesuhteet kestää alituista öistä lennähtelyä toimipisteestä toiseen.

Näkemys varoituksesta oli myös mielenkiintoinen.  Ohjeen mukaan varoituksen sisältö pitää jättää niin yleiseksi, ettei se turhaan estä mahdollisuutta myöhempään irtisanomiseen, kun työntekijät kuitenkin toimivat holtittomasti. Työsopimuslain esitöissä kyllä ajatellaan, että varoitus yksilöidään siten, että työntekijällä on mahdollisuus korjata toimintansa. Nyt ohje oli, että tehdään sellaiset perustelut, että niiden sisälle mahtuu yhtä jos toistakin ja työsuhde voidaan huoletta päättää.

Mielestäni esimiestyön tehtävä on työsopimuksen ja työsuhteen päättymisen välillä mahdollistaa oma ja tiimikaverin menestyminen.  Tämä aikaväli on työsuhteen kukka-aikaa. Sen sijaan työnantajajuristi keskittyi neuvomaan yleisluontoisen sätkynukke -työsopimuksen tekemistä ja mahdollisimman helppoa irtisanomista.

Siinä välissä tapahtuvalla esimiestyöllä ei ole juurikaan merkitystä. Pääasia on, että työntekijän voi mahdollisimman helposti määrätä tekemään sitä sun tätä, milloin missäkin ilman erillisiä keskusteluja.

Fyi fart (sic) sanoo meikäläinen ja tarjoaa alaisilleen jatkossakin sellaisia työsopimuksia, joihin olisi itse valmis pistämään nimensä.

Tommi Grönholm
Uuden Insinööriliiton projektipäällikkö