Insinööri-lehti

Myöhästynyt syntymäpäivälahja

Syntymäpäivä on aina hieno tapahtuma, kun sen voi viettää haluamallaan tavalla. Itse juhlin syntymäpäivääni maltillisesti, enkä kaipaa lahjoja.

Juhlapäivänä muistelen mielelläni henkilöitä, jotka ovat syntyneet samana päivänä kuin minä. Heitähän on: Juice Leskinen, Yorkin herttua, prinssi Andrew, Black Sabbathin kitaristi Toni Iommi, näyttelijä Lee Marvin ja tietenkin ystäväni Tuija Pakarinen.

Kerrotaan, että syntymäpäivä on eurooppalainen perinne. Uskomus oli, että pahat henget tulevat juuri syntymäpäivänä, joten vieraat saapuivat vahtimaan päivänsankaria. Jotain tekemistä syntymäpäivällä on myös astrologian kanssa.

Kunnon syntymäpäiväjuhlaan kuuluu täytekakku kynttilöineen. Kynttilöiden puhalluksen jälkeen äänettömästi tehty toive leijailee taivaalle jumalten kuultavaksi sammuneen kynttilän savun mukana. Tähän on uskottu, mutta eipä toimi ledikynttilöillä.

1. joulukuuta syntyneille minulla oli toiveissa erityinen lahja.

Lahjojen antamisessa on oltava sekä tarkkana että diplomaattinen. Itse olen erehtynyt antamaan vaimolleni sormuksen, jossa oli hannunvaakuna. Tiedätte sen, mikä oli pennin takana kruunapuolella.

Ei ollut kuulemma kovin henkilökohtainen lahja. Jatkossa olen ollut tarkempi ja osaan enemmän. Ei myöskään ole korrektia antaa pölynimuria, ellei se vasiten ole toivomuslistalla.

Usein lapsilla on toivomuslista. Näinä yltäkylläisyyden aikoina – jotka tosin näyttävät olevan hiipumassa –listat saattavat olla pitkät. Listaa voi karsia, vaikka pudottamalla vuorotellen halvin ja kallein pois, jolloin jäljelle jää se keskihintainen.

Lahja voi olla aineetonkin. Mummolle voi syntymäpäivänä käydä vaikka lukemassa hänen lempikirjaansa. Oli se sitten Jane Austinia tai Jo Nesbota. Pääasia, että tykkää.

Syntymäpäivän kohdalle sattuva, odottamaton tai odotettu tapahtuma voi olla se oikea ja paras lahja. Mille päivälle lapsen syntymä osuu, on jo itsessään sattuma. Minulle kävi niin, että isäni ja minun syntymäpäivääni juhlittiin peräkkäisinä päivinä.

Huomenna 1. joulukuuta syntyneille minulla oli toiveissa erityinen ja yllätyksellinen lahja. Osalle se olisi ollut mieluinen, mutta osa olisi voinut lahjaa kritisoidakin.

Huomenna pitäisi olla voimassa teknologiateollisuuden ylemmille toimihenkilöille uusi työehtosopimus. Sen neuvotteleminen on omanlaisensa prosessi, jotenkin aina edellistä kertaa vaikeampi. Hankaluutta lisää tilanne maailmalla: odottamattomia muuttujia on ollut enemmän kuin tarpeeksi.

Selvää on, että Arja Saionmaalle, Woody Allenille, Pablo Escobarille ja kumppaneille kaavailemani syntymäpäivälahja myöhästyy. Tapahtui mitä tahansa, uusi työehtosopimus ei ole huomenna voimassa.

Mutta työ sopimuksen saamiseksi jatkuu. Eipä ole ensimmäinen kerta, kun lahjani myöhästyy. Jos lahja on tarpeeksi arvokas, parempi se on saada myöhään kuin ei ollenkaan.

Hannu Takala
Insinööriliiton työehtoasiantuntija