Insinööri-lehti

Mielen voima

Kaksi pitkäaikaista ystävää päätti tehdä matkan Tukholman ihmeelliseen maailmaan. Tarkoitus oli viettää hauskaa aikaa vailla tiukkoja aikatauluja ja stressiä, pilkettä silmäkulmassa.

Kauniina, aurinkoisena päivänä miehet istuivat tukholmalaisen puiston reunalla niitä näitä jutellen. Oletus oli, että kukaan ohikulkijoista ei osaa suomea. Varsin tuttu oletus lähes kaikille ulkomailla matkustaville. Toisin kuitenkin kävi.

Ohikulkijoiden laahustaessa kohti laivaterminaalia tuumasivat penkillä istuskelevat miehet päivän olevan erittäin kaunis. No niinpäs onkin, yhtyivät ajatukseen ohikulkijat selvällä suomen kielellä.

Miehet yllättyivät kuullessaan kotoista äidinkieltään ja pyysivät maanmiehiään liittymään seuraan. Kun kiirettä ei kellään ollut, kutsuun vastattiin myöntyvästi.

Toinen veti hihastaan vodkapullon.

Miehet kertoivat tulijoille, että olivat onnistuneet löytämään paikallisesta pitkäripaisesta jotain uutta. Ruotsinmaalla kun kaikki on niin erilaista, ystävykset olivat päättäneet kokeilla uutuustuotetta eli vaniljavodkaa. Makua kehuttiin runsaaksi ja vallan pehmeäksi.

Kohteliaina herrasmiehinä kysyivät, josko ohikulkijatkin haluaisivat maistaa pikanttia, ennenkokematonta makua. Toki uutuus viehätti heitäkin – ja ei muuta kuin tuumasta toimeen.

Niinpä toinen ystävistä veti hihastaan taskulämpimän vodkapullon. Vanlig Vodka, luki etiketissä. Ei siis ihan vaniljaista, ihan vaan tuiki tavallista. Tämän ymmärsivät kaksikon uudet tuttavat.

Koska kohteliaita oltiin molemmin puolin, tuotteen nimeä ei suomennettu. Antaa herrasmiesten luulla, että tuote on vaniljaista, sillä se teki miesten matkasta erityisen.

Pullosta otettiin siivu ja toinen. Ohikulkijat kiittivät tarjoiluista ja jatkoivat matkaansa. Kävellessään he totesivat, että mielen mahti on valtava. On omasta asenteesta kiinni, onko jokin tavallista vai vaniljaista.

Oma asenne omaa työtäkin kohtaan vaikuttaa paljon lopputulokseen. Lopputuloksen kannalta on eri asia, jurppiiko töihin lähtö vai onko töihin kiva mennä. Jos jurppii, kannattaa miettiä, missä mättää ja voiko tilannetta korjata.

Tärkeintä on oivaltaa, mitä asialle mahdollisesti voi tehdä. On omastakin valinnasta kiinni, maistuuko työpäiväsi tuiki tavalliselle vai vallan vaniljaiselle.

Anu Kaniin
Insinööriliiton työehtoasiantuntija