Insinööri-lehti

Matkoja karanteenissa

Muuan ranskalainen, Italian Torinossa asunut aliluutnantti Xavier de Maistre tuomittiin kotiarestiin vuonna 1790. Syynä oli rakkaudesta käyty kaksintaistelu. Arestissa luutnantin piti miettiä kuohahduksensa seurauksia. Eipä miettinyt.

Maistre päätti lähteä matkailemaan. Ovi oli tietysti ulkopuolelta säpissä, mutta ei se menoa haitannut. Aliluutnantti veti saappaat jalkaan ja selvitti sijaintinsa. Mittaustensa perusteella hän sijoitti itsensä neljännellekymmenelleviidennelle leveysasteelle. Upseeri paikansi ilmansuunnat ja totesi, että ikkunat avautuivat sekä auringonnousun että -laskun suuntaan.

Tutkimusretkeilijä lähti kartoittamaan maa-aluettaan, joka näytti muodostavan säännöllisen suorakulmion. Huoneen sivujen yhteenlaskettu mitta oli kolmekymmentäkuusi askelta. Tästä alkoi varsinainen samoaminen sisämaahan: hän suunnisti seinältä kohti edessä siintävää pöytää ja sieltä päin kulmassa kangastelevaa taulua. Mehevimmän maan hän löysi suunnatessaan pohjoiseen, jossa levittäytyi hänen muhkea sänkynsä.

Retket seurasivat toisiaan. Milloin nojatuoli osui hänen matkansa varrelle, hän ei epäröinyt istahtaa siihen lepuuttamaan matkasta väsyneitä jalkojaan.

Jos kotiplaneetta väsyttää, sovellus vie Kuuhun tai Marsiin.

Xavier de Maistre kirjoitti arestiseikkailuistaan kirjan Matka huoneeni ympäri. Kirja palasi mieleeni, kun pandemiaksi edennyt koronavirus pakottaa ihmiset luopumaan varaamistaan lomamatkoista ja eristäytymään kotiin. Myös oma, kauan suunnittelemani Japanin-matka jää haaveeksi.

Onneksi emme elä 1700-luvulla. Fyysisestä matkailusta on tullut – jos ei tarpeetonta niin – yksi vaihtoehto muiden elämysten rinnalla. Virtuaalisesta matkailusta on tullut entistä vaikuttavampi kokemus. Kattavimmalle maailmanympärimatkalle pääsee Google Earthin kyydissä. Jos kotiplaneetta alkaa väsyttää, sovellus vie Kuuhun tai Marsiin. Paikkoja saa ihailla 360 asteen kuvissa ja vaikka linnun perspektiivistä.

Toimitettuun matkailuohjelmaan voi syventyä tietenkin televisiosta tai vaikkapa radiojuontaja Jaajo Linnonmaan perustamalta Virtual Traveller -sivustolta. Kotimaassa yksittäiset sovellukset sukeltavat muun muassa nyky-Helsinkiin ja Saaristomereen.

Aikakaan ei aseta rajoitteita virtuaalisille retkille. Antiikin Rooma herää henkiin virtuaalitodellisuudessa pienellä rahasummalla. Kotimaassa viime vuosina esimerkiksi Turun linna on johtanut museokävijöitä vuoden 1812 Turkuun ja Kansallismuseo vuoden 1863 Porvoon valtiopäiville. Nämä elämykset pitäisi vain julkaista avoimesti, jotta niistä pääsisi nauttimaan nyt museoiden ulkopuolella. Osa museoiden perusnäyttelyistä on avoinna verkossa.

Näitä audiovisuaalisia elämyksiä voi täydentää muilla aisteilla. Mombasan kuuman kosteaa ilmaa voi hönkiä sisäänsä heittämällä löylyä saunassa. Olohuoneen puolella tunnelmaa voi lämmittää niukentamalla vaatetusta ja soittamalla brasilialaista sambaa. Mieli kohoaa Perun vuoristomaisemiin nuuhkimalla kahvipapuja ja sielu purjehtii Filippiineille maistamalla ananaksia.

Näillä eväillä uskon, että koronan vuoksi karanteeniin tai etätöihin eristäytynyt selviää mainiosti kotimaailmassaan 14 päivää. Se ei ole edes kovin pitkä aika, kun vertaa sitä Xavier de Maistren reilun parinsadan vuoden takaiseen seikkailuun. Hänen arestinsa kesti 42 päivää.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja