Insinööri-lehti

Lyhytnäköistä ajattelua

Liikkuessani eri puolilla Suomea jäsenhankinta-asioissa törmään usein ihmisiin, joita olen alkanut nimittää oveluksiksi.

– Miksi kuuluisin liittoon, koska saan korotukset muutenkin, ovelus perustelee omaa liittoon kuulumattomuuttaan.

Ovelus ei sinällään ole väärässä. Liiton neuvottelemat lomarahat ja palkankorotukset kyllä kolahtavat omalla tilille ilman, että ovelus panostaa itse järjestelmään. Ovelus myös tietää, että liitoissa on juuri nyt sen verran jäseniä, että neuvottelut voidaan hoitaa menestyksekkäästi.

Ovelus ajattelee liittyvänsä liittoon, jos jäsenmäärä laskee niin pieneksi, että neuvotteluja ei voi enää tehdä. Mutta sitä ovelus ei hahmota, että jos neuvottelupöydästä putoaa pois, paluu on kovan työn takana, ellei mahdotonta.

Ovelus ehkä ajattelee hoitavansa omat asiansa itse. Tämä voi onnistua esimerkiksi palkkojen osalta uran alkupuolella. Helpoimmin asia hoituu pienessä työpaikassa, jossa oveluksia ei ole henkilöstöpäällikön ovella ruuhkaksi asti. Viisikymppisenä ja suuressa firmassa tilanne onkin jo kovasti toinen.

Sitä ovelus ei miellä, että liitto tekee hänen puolestaan paljon muutakin kuin neuvottelee palkankorotuksista. Liitto vaikuttaa lakiesityksiin, jotka vaikuttavat oveluksen mahdollisuuksiin harjoittaa ammattiaan. Pahimmassa tapauksessa joku huonosti valmisteltu laki voi jopa estää oveluksen nykyiset työtehtävät tai yritystoiminnan. Ovelusta ei taideta eduskunnassa paljoakaan kuunnella, jos hän pyrkii sinne itse vaikuttamaan rakennusmääräyskokoelman tai sähköpätevyyksien muuttamista koskevissa asioissa.

Ovelus on vähän kuin suuryritys, nauttii kyllä kotimaan tuottamista palveluista ja eduista, mutta ei satsaa itse systeemiin, vaan siirtää voitot veroparatiisiin. Ovelus pyrkii elämään muiden ylläpitämässä järjestelmässä minimisatsauksella, mutta ei hahmota, että tällä tavalla järjestelmä muodostuu ajan mittaan lystin maksajille liian raskaaksi.

Jos joku ovelus sattuu tätä lukemaan, kannattaa muistaa, että liitto on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti joka vuosi. Oveluksen kannattaa siis hetki pohtia, löytyykö edellä mainituista seikoista riittävästi perusteluja liiton jäsenyyteen.

Jos aiomme jatkossakin hoitaa menestyksekkäästi ammattikunnan edunvalvonnan, tarvitsemme yhteisten asioiden hoitoon myös näiden oveluksien valtuuden. Oveluksille ja muillekin löytyy lisätietoa ja hyviä perusteluja osoitteesta: www.uil.fi/tutustu.

Tommi Grönholm
Uuden Insinööriliiton projektipäällikkö