Insinööri-lehti

Lomailijan pieni lomaopas

Kohta se taas koittaa, kauan odotettu kesäloma. Ennen loman alkua ja lomaillessa kannattaa virkistää muistia muutamalla asialla, joita lomalla kannattaa pitää mielessä.

Loman pitämisestä on säädöksiä vuosilomalaissa. Lomasta on 24 arkipäivää sijoitettava toukokuun ja syyskuun väliselle ajalle. Useimpina vuosina Suomessa kesä ajoittuu tälle ajanjaksolle. Tietysti jos harrastat syysmyrskyjen bongailua tai suppilovahveroiden keräämistä, voit sopia loman pitämisestä vaikka lokakuussa.

Työnantaja päättää – työntekijää kuultuaan – loman ajankohdasta. Työnantajan on vahvistettava kesäloma viimeistään kuukautta tai kahta viikkoa ennen loman alkamista. Vahvistus on sitova. Jos työnantaja syystä tai toisesta muuttaa loma-aikaa, pitää loman siirrosta aiheutuneet kulut korvata työntekijälle. Esimerkkinä mainittakoon lomamatkan peruuttamisesta aiheutuvat kulut.

Loma tulisi antaa yhdessä pötkössä. Jos sitä pätkitään, pitää yhden jakson kestää vähintään 12 arkipäivää. Tästä säännöstä ei saa poiketa edes sopimalla. Mutta 12 arkipäivää ylittävän osan pilkkomisesta saat sopia aivan vapaasti.

Jos menet tällaista sopimaan, muista tarkistaa luottamusmieheltä tai intran sivulta, mikä on firman lomapolitiikka: Miten lauantait vaikuttavat lomaan? Vaikka lauantai on ollut vapaapäivä jo 1970-luvulta lähtien, useimmilla työpaikoilla se lasketaan yhä edelleen lomapäiväksi.

Lomaa ei ole pakko keskeyttää. Sinun ei tarvitse jättää ouzo-lasillista kesken ja ottaa ensimmäistä lentoa Samokselta Helsinki-Vantaalle, vaikka itse konsernin pääjohtaja niin vaatisi. Tietysti kannattaa miettiä tulevaisuuttaan firmassa ja käyttää tässä tervettä harkintaa.

Jos sinua pyydetään kesken loman palaamaan töihin tai lomapaikalla hoitamaan jokin työasia, sovi etukäteen, miten keskeytyminen sinulle korvataan. Neuvoisin sopimaan, että pidät lomapäivät myöhemmin. Pyydä myös muutama ylimääräinen lomapäivä. Tai jos et kestä siippaa ja kersoja enempää, pyydä ylityökorvaukset.

Jos niin ikävästi sattuu, että katkaiset hiirikätesi lomalla, hakeudu heti hoitoon ja ilmoita työkyvyttömyydestä pomolle. Näin sairauspäivät eivät kuluta lomapäivä, vaan voit pitää ne vapaana myöhemmin.

Se, että sinulla on työsuhdepuhelin, ei velvoita sinua vastaamaan työkavereilta, pomolta tai edes asiakkailta tuleviin puheluihin lomasi aikana. Paitsi jos tiedät pomon pyytävän sinua golfaamaan Linna golfiin ja vielä ilman asiakkaita, niin siinä tapauksessa kehotan harkitsemaan vastaamista.

Minna Anttonen
Insinööriliiton alueasiamies