Sosiaalinen media ja pelimaailma ovat tulleet elämäämme rytinällä ja vakiinnuttaneet paikkansa arjessamme. Ne ovat muuttaneet tapaamme kommunikoida ja lyöneet toistuvasti uusia kortteja pöytään tuoden uusia dopamiinisyötteitään. Ennen kuin meillä oli TikTok tai YouTube, saimme huvitusta television hulvattomista kotivideoista tai reality-sarjoista.
TikTok ja YouTube nappaavat jo yli kolmanneksen ihmisten online-elämästä. Keskimääräinen käyttäjä viihtyykin alustoilla tällä hetkellä 2 tuntia 21 minuuttia. Eniten aikaamme vie TikTok ja toisena tulee vain vähän takana YouTube. Yhteistä näille kahdelle kanavalle on videoiden katselu.
Tämä mediaympäristö on kuitenkin vielä varsin nuorta, sillä ensimmäinen sosiaaliseksi mediaksi luonnehdittava BBS-järjestelmä (Bullet Board System) oli esillä 1980-luvulla. Silloin puhuttiin ”purkeista”, joihin sai otettua omalta kotikoneelta yhteyttä modeemin ja puhelinlinjojen kautta.
Tämän jälkeen tuli internetin keskustelufoorumit ja niistä löytyvät chat-huoneet. Työelämän ympärille rakentunut LinkedIn sai alkunsa 2000-luvulla, kuten myös Facebook, joka edelleen on käyttäjätilien määrällä mitattuna maailman suosituin sosiaalinen media. YouTube tulee tiukasti toisena ja WhatsApp ja Instagram kolmantena.
YouTube-tähdellä oli yli 159 000 tilaajaa.
Lapseni kasvavat maailmassa, jossa nimenomaan YouTube on alustana se, jota he seuraavat ja josta puhuminen voisi jatkua loputtomiin. Kolmas- ja viidesluokkalaiset tuntevat monen tubettajan arjen paremmin kuin omien kavereidensa. Pitäisikö huolestua?
Ajatus vei minut elämäni ensimmäiseen pelitapahtumaan Assemblyyn. Menimme paikalle kolmasluokkalaiseni kanssa ja milleniaali sai parikin kertaa pohtia, että mihin on tullut.
Tapahtuma oli kuitenkin rakennuttu todella osaavasti. Siellä oli kaikenikäisille jotain. Mukana olivat muun muassa poliisi ja Traficom kertomassa kyberturvallisuudesta. Minun oli vain avarrettava mieltäni, jotta pysyin menossa mukana.
Pääsin myös näkemään elämäni ensimmäisen kerran tubettajia ja seuraamaan kotonakin tutuiksi tulleita haasteita, joita he lavalla suorittivat. Puuttumaan jäivät vain kehotukset tilata, tykätä ja nähdä seuraavassa videossa.
Mukana olleella YouTube-tähdellä on yli 159 tuhatta tilaajaa. Se on enemmän kuin Keski-Suomen suurimmassa kaupungissa Jyväskylässä on asukkaita. Tultuani kotiin jäin pohtimaan tätä tubettajaa ja hänen yleisöään. Siinä on mieletön vaikutusmahdollisuus.
Työssämme Insinööriliitossa kuuntelemme henkilöstöedustajia eri yrityksistä ja eri aloilta. Heidän tuomiensa terveisten kautta viemme viestiä eteenpäin, jotta työelämä kehittyy ja insinöörien asiat siellä ovat hyvin.
Liittona vaikutamme koko ajan aktiivisesti muun muassa lainsäädäntöön, mutta onko meillä riittävästi tilaajia, jotta työ jatkuu ja tulemme kuulluksi? Ja kuka tekisi työn, jos meitä ei olisi?
Satu-Maarit Urtti
Insinööriliiton työehtoasiantuntija