Insinööri-lehti

Kuinka voit tänään?

How are You? Hur mår du? Kuinka voit tai kuinka voitte? Tätä kysymme toisiltamme aika usein, enimmäkseen varmaan suomeksi. Venäjäksi en edes osaa.

Sinällään lyhyt kysymys, mutta kuitenkin tärkeä. On kuitenkin mukavaa, kun joku kysyy kuulumisia. Joku tuntuu välittävän siitä, miltä minusta tuntuu.

Entä sitten, jos vastaankin, ettei nyt tunnu hyvältä. Voin pahoin. Kuinka moni kyselijä menee hämilleen? Väitän, että yhdeksän kymmenestä. Arvio on hatusta vedetty, tarkempaa arviota en pysty tekemään.

Vastaus saattaa yllättää siviilielämässä, mutta entä työelämässä? Kyllä nimittäin työpaikoillakin kysellään henkilöstön hyvinvoinnin perään. Tosissa yrityksissä enemmän, toisissa vähemmän.

Sairauspoissaolot ovat puolittuneet.

Eri toimialoilla on menossa hankkeita, joilla pyritään parantamaan työhyvinvointia. Julkisella puolella Kunteko-hanke, kemianteollisuudessa Hyvää huomenta ja teknologiateollisuudessa Työkaari kantaa – tuottavaa hyvinvointia.

Työhyvinvointihankkeilla on aina jokin tavoite, ja vielä konkreettinen tavoite. Se voi olla työurien pidentäminen, sairauspoissaolojen vähentäminen tai tuottavuuden kohottaminen. Aina jotain mitattavaa, jotta tulokset voi osoittaa.

Pelkästään työilmapiiriä voi mitata. Edellä mainitussa teknologiateollisuuden hankkeessa – kutsun sitä yksinkertaisesti Työkaari kantaa -hankkeeksi – tehdään heti hankkeen alussa analyysi, jonka tekemiseen jokainen työntekijä osallistuu.

Tämä yksilötutka antaa tunnusluvun, jota voidaan säännöllisesti seurata. Tunnusluku on luotettava, koska työntekijä vastaa joka kerta itse. Analyysin tekee ulkopuolinen taho, jolla ei ole intressiä tietojen manipulointiin. Ei tarvitse valmistaa testirenkaita. Tulosten perusteella, yhdistettynä esimiestyön ja talouden analyysiin, saadaan selkeitä kehittämiskohteita.

On työhyvinvointiin satsattu millä tasolla tahansa, se on kannattanut. Teknologiateollisuuden hankkeen nettisivustolla on tarinoita yrityksistä. En uskalla kutsua ylisanoja välttääkseni menestystarinoiksi, mutta ne ovat jokainen hyvin onnistuneita työhyvinvointihankkeita, ja siinä mielessä kaikki tärkeitä.

Näiden tarinoiden tarkoitus on jakaa hyviä käytäntöjä. Tarinoissa on myös sitä aina kaivattua konkretiaa: sairauspoissaolot ovat puolittuneet, esimiestyö on parantunut, osaamisen kehittäminen on tullut osaksi johtamista ja niin edelleen. Eteenpäin on menty, ja hyvä niin.

Työhyvinvointi on menestystekijä yritykselle. Tuottavuus paranee. Yritys on halutumpi työpaikka ja saadaan motivoitunutta henkilöstöä, sillä hyvä kello kauas kuuluu.

Voi olla, että paikallisessa Esson baarissa kokoontuvan kyläparlamentin eläköitynyt jäsen kommentoi vielä vuosien jälkeen entistä työpaikkaansa ja sen työilmapiiriä. Eikä missään tapauksessa kyynisesti vaan aidosti kehuen.

Hannu Takala
Insinööriliiton työehtoasiantuntija