Insinööri-lehti

Kiky-rahat voisi käyttää voitollisesti

Ihmettelin taas kerran, miten ihmisen muisti toimii. Olin Ilmarisen asiakkaiden neuvottelukunnan tilaisuudessa. Siellä kerrottiin, että työkyvyttömyyseläkkeitä maksetaan vuosittain 2,5 miljardia euroa. Vastaavasti niiden ehkäisyyn käytetään 17 miljoonaa euroa. Siis miljoonaa, ei miljardia.

Edelleen meille esiteltiin, että sairaspoissaoloja oli yksityisellä sektorilla 3,6 miljardin edestä. Puhujan mukaan tästä voisi työnhyvinvoinnin keinoin höylätä 1,5 miljardia pois vuodessa.

Tässä kohdassa muistin, iski siis eräänlainen déjà vu -ilmiö. Mieleeni palautui, että ollessani YTN:n yritysyhdistyshommissa vuosina 2011 ja 2012 kuulin vastaavanlaisia lukuja. Tuolloin tilaisuuden järjestäjä tai puheenvuoron käyttäjä taisi olla Pohjola Terveyden edustaja.  Työterveyslaitoksen Guy Ahonen ryhmineen oli jo silloin havainnut samaisen kahden dekadin eron työkyvyttömyyseläkkeiden ja niiden ehkäisyyn käytetyn summan välillä.

Taas riidellään pikkurahoista.

Tämä antaa väistämättä syyn miettiä, miksi mitään ei ole tehty. Tai onhan tuo otsikossa mainittu kiky eli kilpailukykysopimus, jonka vaikutukset yritykselle lienevät vuositasolla noin miljardi euroa. Ilmeisesti kiky on niin sietämättömän kevyt toteuttaa verrattuna työhyvinvointiin, että työnantajilla on varaa ottaa tappiota tuo reilu 600 miljoonaa vuodessa, kunhan vain omaa toimintaa ei tarvitse kehittää.

Harmi vaan, että kikyn eurot ovat pois työntekijöiden pussista. Tämä puolestaan heikentää entisestään työhyvinvointia ja voi johtaa sairauspoissaoloihin, kenties jopa ennenaikaisiin työkyvyttömyyseläkkeisiin.

Työhyvinvoinnin parantaminen taas toisi aineetonta hyvää työntekijälle, säästöinä lisää rahaa työnantajalle osakkeenomistajille jaettavaksi ja kukaties muutos vaikuttaisi välillisesti julkishallinnon kuluihin. Ja tämä vielä ilman pakkolakipaketilla uhkailua ja pahaa mieltä herättävää toriparlamenttia.

Työmarkkinasyksyn kerätessä kierroksia on syytä pohtia, kuinka kauan Suomessa on varaa mennä siitä, mistä aita on matalin? Riidelläänkö taas jostain pikkurahoista samalla, kun 20 000 vuosittaista uutta sairaseläketapausta kasvaa viidellä tai kymmenellä tuhannella. Onneksi sentään oma työnantaja Insinööriliitto on omissa tavoitteissaan sitoutunut työhyvinvoinnin kehittämiseen.

Tommi Grönholm
Insinööriliiton järjestöjohtaja