Insinööri-lehti

Kainuussa kulkee

Syyskuinen viikonloppu, kesästä vielä hieman lämmin Sapsojärvi, jykevät partaiset miehet ja Nälkämaan laulu. Yksi ikonisimmista urheilutuokioista on Sotkamon Jymyn pesäpallomestaruuden juhlimisperinne.

Nälkämaan laulua kuullaan myös monessa Insinööriliiton tilaisuudessa. Kajaanin Insinööriopiskelijat KaIO:n aktiivit tapaavat laulaa sen iltajuhlien loppupuolella.

Kipinä marssin hoilaamiseen on tullut Ilmari Kiannon tekstissä olevasta kaiotkaa sanasta, mutta maakuntalaulu kuvastaa myös kainuulaisia korkeakouluopiskelijoita. Moni on tullut kaukaa maille, missä luonto on lähellä ja tiedetään, että ehkäpä hieman köyhemmällä seudulla asiat on tehtävä paremmin menestyäkseen.

KaIO valittiin Insinööriopiskelijaliiton vuoden 2022 paikallisyhdistykseksi. Kainuun Insinöörit palkittiin samana vuonna Insinööriliiton parhaasta jäsenkehityksestä. Yhdistyksen jäsenmäärä kasvoi tuntuvimmin kaikista alueellista jäsenjärjestöistä. Viimeisen viiden vuoden aikana ylös on tultu huimat 21 prosenttia.

Terrafamen prosessi toimii. Euroopan laajimmista nikkelivarannoista jalostuu sähköautojen akkuja. VR:n ja Tampereen raideliikennepanostukset ovat pitäneet Škoda Transtechin tehtaan kiireisenä.

Jopa pessimistikunta Puolangalle investoidaan.

Renforsin rannassa jauhaa CSC:n Lumi, maailman kolmanneksi tehokkain supertietokone. Vieressä Bittiumin nikkarit koodaavat puolustusteknologian globaaleja kärkituotteita. Ponsse, Raute ja Valmet ovat tuoneet Kajaaniin merkittävät yksikkönsä.

Moni Kainuun insinööreistä on Kajaanin ammattikorkeakoulun kasvatteja. Pieni suuri korkeakoulu kasvaa tarinoista, joiden paras kertoja on innovatiivinen rehtori Matti Sarén.

Kajaani on suomalaisen pelialan koulutuksen Oxford. Critical Force oli ensimmäinen KAMK:sta breikannut firma. Heidän menestyspelinsä on Ops. Kitka Games on tuonut mobiilinäytöille kainuulaisia värejä, Stumble guys välkkyy kymmenissä miljoonissa puhelimissa päivittäin.

Tänä vuonna hyviä uutisia on kuultu myös perinteisimmiltä teollisuuden aloilta. Otamäen rautakaivos aiotaan avata uudelleen. Kehittynyt tekniikka mahdollistaa vanhan rikastushiekan hyödyntämisen. Jopa pessimistikunta Puolangalle investoidaan.

Kuulokevalmistaja Valco on siirtämässä tuotantonsa Kiinasta Suomeen. Aivan kaikki ei taida Kainuussakaan onnistua. Kajawood on ollut julkisuudessa Suomen Hollywood-hankkeellaan. Vuokattiin olisi tulossa satojen miljoonien elokuvastudio.

Sotkamon Jymy tavoittelee syyskuussa ennätyksellistä 20. pesäpallon Suomen mestaruuttaan. Sitä ennen uusitulla Hiukan stadionilla otellaan Itä-Länsi ottelut elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Mikko Sormunen
Insinööriliiton alueasiamies