Insinööri-lehti

Harmaa työ ei kannata

Harmaa talous yhdistetään tyypillisesti kuitittomuuteen ja pimeiden palkkojen maksamiseen rakennuksilla tai ravintoloissa. Moni ei tule ajatelleeksi, että myös asiantuntijatehtävissä voi helposti syyllistyä harmaan talouden tukemiseen.

Marraskuussa julkistetun Akavan ja Aalto-yliopiston Global Time -tutkimuksen mukaan korkeasti koulutetut tietotyöntekijät tekevät keskimäärin hieman yli 43 tuntia viikossa töitä, kun lasketaan yhteen arkena toimistotyöaikana ja sen ulkopuolella sekä viikonloppuna työhön käytetty aika.

Kuinka moni näistä ylemmistä toimihenkilöistä saa korvauksen kotona tehdyistä tunneista? Kuinka moni heistä saa ylityöt vapaana? Vai syyllistyvätkö he harmaiden ylitöiden tekemiseen?

Korvaamattomista ylitöistä aiheutuu huomattavaa taloudellista vahinkoa työntekijälle palkka- ja eläketulon menetyksinä. Akavan laskelmien mukaan Suomen valtiolta jää vuosittain saamatta 115 miljoonan euron verotulot pelkästään akavalaisten tekemien harmaiden ylitöiden vuoksi. Lisäksi valtiolta jää saamatta sosiaaliturvamaksuja kymmeniä miljoonia euroja.

Laki kahdeksan tunnin työpäivästä säädettiin jo vuonna 1917. Samassa yhteydessä määrättiin rajat ylityölle ja ylitöistä maksettavat korvaukset. Laissa erikseen kiellettiin työnantajaa pidentämästä työpäivää antamalla työntekijälle töitä kotona tehtäväksi.

Työaikalaki on pakottava. Toisin sanoen työsopimuksessa ei voida sopia, että työaikalakia ei sovelleta. Työaikain soveltamattomuus tehtävään on enemmän poikkeus kuin sääntö. Nämä poikkeukset on laissa lueteltu.

Sadassa vuodessa yhteiskunta ympärillämme on muuttunut. Yhä useamman työ on ei-fyysistä asiantuntijatyötä. Mutta miten paljon ihminen on muuttunut?

Asiantuntijan aivot tarvitsevat lepoa. Jatkuva puurtaminen altistaa monille sairauksille. Stressi, masennus, univaje ja loppuun palaminen uhkaavat. Unen ja levon puute laskee vireystasoa ja tehokkuutta. Muisti heikkenee.

Sairas, huonosti voiva työntekijä on tehoton ja paljon poissa töistä. On siksi myös työantajan etu, että työaikaa seurataan ja ylipitkiin työpäiviin puututaan.

Tekniikka mahdollistaa töiden tekemisen ajasta ja paikasta riippumatta. Työaikalaki sallii liukuvasta työajasta sopimisen. Sovituissa rajoissa työntekijä voi tehdä välillä pidemmän, välillä lyhyemmän työpäivän. Työehtosopimukset sallivat työaikapankista sopimisen. Sinne voi kerryttää tunteja ja nostaa kokonaisia vapaapäiviä.

Myös etätöiden tekemisestä voidaan sopia. Tekniikka mahdollistaa työajan seuraamisen ja harmaiden töiden välttämisen. Kellokortti voidaan leimata vaikka kännykällä maapallon toiselta puolelta.

Harmaan talouden torjunta on yksi Insinööriliiton hallitusohjelmatavoitteista. Osallistu kanssamme harmaan talouden torjuntaan ja tee uudenvuodenlupaus: En tee palkattomia ylitöitä vuonna 2015.

Minna Anttonen
Insinööriliiton alueasiamies