Insinööri-lehti

Elämä on neuvottelua

Elämä on täynnä tilanteita, joissa jonkun toisen tavoitteet ovat ainakin osittain ristiriidassa omien tavoitteidemme kanssa. Näitä tilanteita jotkut kutsuvat konflikteiksi, toiset riidoiksi. Itse kutsun niitä mielelläni neuvottelutilanteiksi, koska silloin meillä on rajattomat mahdollisuudet harjoitella neuvottelutaitoja jokapäiväisessä elämässä.

Neuvottelijan näkökulmasta päivät ovat täynnä kohtaamisia, joissa voi harjoitella erilaisia neuvottelun perusasioita ja hankalampiakin toimintamalleja. Aina ei tarvitse tai kannata tehdä suuria suunnitelmia ja venyttää voimiaan äärimmilleen, vaan suurin osa arjen neuvotteluista saa ihan hyvin olla vain luontevaa läsnäoloa sekä toisen ihmisen kuuntelua. Loppujen lopuksi nämä ovat neuvottelijan tärkeimmät työkalut myös niissä tilanteissa, joita varten jatkuvaa harjoittelua tarvitaan.

Arkielämän neuvottelut ovat usein ohimeneviä hetkiä, joihin emme ehdi tai viitsi pahemmin valmistautua. Joskus käy niin, ettemme huomaa neuvottelutilannetta, edes jälkikäteen. Ne ovat niitä hetkiä, kun esimies pyytää tekemään jonkin tehtävän tai kun kotona puoliso jakelee kotitöitä. Ne ovat hetkiä, kun kasvatuksen parissa saamme harmaita hiuksia tai haluaisimme käydä sanomassa naapurille, ettei melua maanantai-iltana kymmenen jälkeen.

Päädymme näihin tilanteisiin joskus omasta tahdosta, joskus tahtomattamme. Oli syy mikä hyvänsä, se on sivuseikka. Ratkaisevaa on, tartummeko tilaisuuteen ja teemmekö tietoisia valintoja, joilla pyrimme parhaalla mahdollisella tavalla edistämään omien tavoitteidemme toteutumista, pitkäjänteisesti ja arvojamme kunnioittaen.

Omien tavoitteiden edistäminen voi kuulostaa itsekkäältä, mutta jos haluat olla neuvottelija, on sinun opeteltava tekemään tietoisia valintoja elämässäsi. Näiden valintojen avulla viet eteenpäin omaa agendaasi, johon toivottavasti kuuluu toisen ihmisen huomioonottaminen, myös hankalissa tilanteissa.

Tehokkaan ja menestyvän neuvottelijan ei tarvitse olla kova ja kylmä ihminen. Pikemminkin päinvastoin. Kun tunnet ja hallitset itsesi tarpeeksi hyvin, opit olemaan kova ongelmille ja pehmeä lähimmäisille. Itsetuntemuksen ja toisten tuntemuksen kautta opit myös olemaan itsellesi armollinen, sillä kaikki tekevät virheitä ja katuvat niitä jälkeenpäin.

Viimeiset 15 vuotta olen toiminut neuvottelijana eri tilanteissa. Nämä vuodet ovat opettaneet minulle paljon neuvotteluista, mutta myös omasta epätäydellisyydestäni. Voin tunnustaa, etten ole ylpeä läheskään kaikista neuvotteluista, joita olen käynyt tai siitä, kuinka olen niistä suoriutunut.

Silti olen tyytyväinen siihen, että olen valinnut neuvottelijan polun, enkä vain tyytynyt katsomaan sivusta kun elämä ja tilaisuudet juoksevat ohi. Se ei ole ollut turha valinta ja suosittelen sitä sinullekin.

Hyvää elämänmittaista neuvottelumatkaa!

Jani Huhtamella
Insinööriliiton koulutusasiamies