Insinööri-lehti

EK ei huoli kaikkia mukaan

Hiekkalaatikko on suuri sosiaalistaja. Leikittäessä isommalla lapsijoukolla opitaan samalla asioita säännöistä, vuoroista ja ihmisistä, jotka yrittävät toimia omilla säännöillään. Monella laatikolla myös kuulutaan porukoihin, jotka syntyvät jonkun keskeisen hahmon tai asian ympärille. Tästä syystä hiekkalaatikko on hyvä, vaikka kieltämättä käytössä kulunut, vertauskuva. Se sopii myös työmarkkinoihin.

Kuvitellaan hiekkalaatikko kilpailukykysopimuksen leikkikentällä. Tällä laatikolla on pitkällisesti neuvoteltu siitä, miten asiat hoidetaan. Ollaan menossa kohti vaihetta, jossa yhteisiä sääntöjä sovelletaan jokaisen erilliseen leikkiin. Lelunomistajien edustaja Jyrki-poika on käyttänyt tiukkoja puheenvuoroja siitä, että kaikkien pitää olla sovussa mukana. Muuten ei sopua tule ja tilanne on kaoottinen.

Vähitellen ehdoton enemmistö on taipunut sopimiseen. Jotkut eivät ole yhteisesti mukana, mutta ovat kuitenkin samalla laatikolla. Oletettavaa on, että hekin sopivat suurin piirtein samoin kuin muut, vähän eri aikataululla vain.

Surullista on kuitenkin se, että hiekkalaatikon sivulla seisoo joukko, joita tämä sopimus ei koske. Heitä ei kutsuta mukaan. Heitä eivät koske myöskään muut asiat, joista neuvotellaan palkansaajien ja työnantajien välillä. Vaikka kuinka kauniisti puhuttaisiin siitä, että kaikkien pitää olla mukana, niin ne joilla ei ole työehtosopimusta, eivät ole.

Ylemmät toimihenkilöt YTN:n piirissä on useampi työehtosopimukseton ala ja taitaapa näitä löytyä muistakin henkilöstöryhmistä. Ainakin ylemmillä syynä sopimuksettomuuteen on ennen kaikkea työnantajien haluttomuus sellaisesta sopia. Yrityksiä on eri aloilla ollut useita, mutta ne kaikki ovat kaatuneet työnantajien vastustukseen. Toisilla aloilla työnantaja on täysin haluton edes keskustelemaan työehtosopimuksen tekemisestä.

On siis puhdasta propagandaa puhua siitä, että kaikkien pitää olla mukana. Tällä puheella ei näemmä tarkoiteta, että työnantajaliittojen pitää tavoitteeseen sitoutua. Jos tarkoitetaan, varmaan EK huolehtii ja painostaa jäsenliittonsa neuvottelemaan työehtosopimukset aloille, joilta ne puuttuvat.

Palataan hiekkalaatikolle. Siellä sopimuksettomat alat ovat niitä, jotka eivät pääse sopimaan siitä, millä ehdoilla heidän leikkejään käydään. Se isompi lapsi sanelee jokaiselle leikkijälle ehdot mielensä mukaan, ilman yhteisiä sääntöjä.

Miten olisi, otetaanko kaikki aidosti mukaan?

Petteri Oksa
Insinööriliiton neuvottelujohtaja