Insinööri-lehti

CV-kuvalla kohti parempaa työpäivää

Syksyn aikana Insinööriliiton CV-valokuvauksiin osallistui kaikkiaan yli 700 jäsentä kymmenellä eri paikkakunnalla. Palvelu on liiton jäsenille uusi, mutta kokemusta siitä oli saatu puolenkymmentä vuotta Oulun Uranoste-hankkeessa.

Palvelu oli jo silloin menestys. Oulussa nähtiin sellainenkin ihme, että Insinööriliiton neljännessä kerroksessa sijaitsevaan toimistoon oli jonoa alaovelle asti. Tämä tapahtui Uranosteen CV-valokuvauksen ensimmäisellä kerralla, kun tarkkaa ennakkoilmoittautumista ei tarvittu.

Maksuton ammattivalokuvaajan foto on mainio esimerkki liittoon kuulumisen eduista ja järkevyydestä jäsenmotiivien molemmilta puolilta. Laajaa, liiton hoitamaa kuvausoperaatiota voi verrata joukkovoimaan, johon liiton edunvalvonnan ydin eli kollektiivinen työehtosopimusten neuvottelutoiminta perustuu.

Korkealla järjestäytymisasteella on merkitystä työehtosopimusta väännettäessä. Mitä enemmän joukkoon kuuluu, sen paremmat ovat menestymisen mahdollisuudet. CV-valokuvauksessa liitto saattoi puolestaan tarjota 30–40 euron arvoisen palvelun sadoille, kun kuvauksia tehtiin kerralla isolle joukolle.

Hyvien järjestelyjen ansiosta noin viisikymmentä insinööriä ja it-ammattilaista sai ilman jonoja edustuskuvan esimerkiksi LinkedIn profiiliin parin tunnin kuvaussession aikana. Jäsenmaksuvarojakaan ei yhtä otosta tai jäsentä kohden kulunut kohtuuttomasti, kun kuvaajat työskentelivät tuntipalkalla.

CV-kuva on mainio esimerkki henkilökohtaisesta edusta, jonka liiton jäsenen saa. Insinööriliiton julkilausuttuna tavoitteena on viedä jäseniään parempaan työpäivään. Joskus sitä varten pitää vaihtaa työpaikkaa. Hyvä kuva on nykyään välttämätön LinkedIn profiilissa ja paikallaan myös ansioluettelossa.

Kuvausten yhteydessä liiton asiantuntijat puhuivat myös liiton muista palveluista. Ura-asiantuntija kertoi työnhakuvinkkejä ja työsuhdeasiamies houkutteli pari uutta luottamusmiestä ilman henkilöstönedustajaa oleviin työpaikkoihin. Palkoistakin puhuttiin ja alueyhdistysten tilaisuuksista vaihdettiin kokemuksia.

Kiertue jatkuu alkuvuodesta. Salamavalot räiskyvät tammi-helmikuussa kolmellatoista uudella paikkakunnalla ympäri Suomen. Ilmoittaudu mukaan. Liiton tarjonnassa on usealla paikkakunnalla myös LinkedIn ja sosiaalisen median työnhakukoulutukset.

Vuodenvaihteessa 2016–2017 kuvia otetaan taas. Silloin suunnitteilla on myös Insinööriliiton vuoden CV-valokuvakilpailu.

Mikko Sormunen
Insinööriliiton projektiasiamies